Kapkodnak ezekért a magyar borokért külföldön: veszik, mint a cukrot

Kapkodnak ezekért a magyar borokért külföldön: veszik, mint a cukrot

MTI
Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet meg a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón április 21. és 25. között Budapesten, valamint borvidéki tanulmányutakon, a Magyar Bormarketing Ügynökség (MBÜ) szervezésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A statisztikák szerint a külföldi piacokon való terjeszkedés a magyar borkereskedelem bővülésének igazi mozgatórugója, ezen dolgozik a nemrég megalakult MBÜ - mondta el az ügynökség szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. Rókusfalvy Pál hozzátette: az eddigi piackutatások során azonosították az elsődleges és másodlagos célpiacokat, és felmérték, mely országokban milyen fajtákra van kereslet. Általános tanulság, hogy a nemzetközi piacokon továbbra is a magyar fehérborok a legkeresettebbek, ezek tavaly az export 86%-át tették ki - közölte. Elmondása szerint Németországban és az Egyesült Királyságban rendszeres és komoly munkát végeznek a magyar borok népszerűsítésére, Kínában egyre aktívabb a magyar jelenlét, és Dél-Korea, Lengyelország, valamint az Egyesült Államok piaca is felértékelődik.

Goreczky Gergely, az MBÜ vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az ügynökség munkája 2023 második félévében indult be igazán. Az MBÜ első komolyabb megjelenéseként a 2023. novemberi ProWein Sanghajt említette; ezen a szakmai eseményen hat magyar borászat mutatkozott be 27 ezer látogató előtt. A Sweet Tokaj kampány a tokaji édes borok sokoldalú gasztronómiai felhasználását tudatosította a brit piacon Michelin-csillagos séfek és a Decanter magazin közreműködésével, majd szintén az Egyesült Királyság volt az idei Furmint Február külföldi fókusza. Márciusban a világ legnagyobb borkiállítása, a ProWein Düsseldorf 47 ezres közönsége megújult dizájnú magyar standdal találkozhatott, amely 40 magyar borászatot képviselt, és naponta több mesterkurzuson mutatta be a magyar borágazatot, Master of Wine borszakértők vezetésével - mondta el.

Pusztai Anita, az MBÜ marketingigazgatója a Hungarian Wine Summit programját ismertette, az esemény kiemelt céljaként említve, hogy helyben, Magyarországon is vendégül lássák a világ vezető borkereskedőit, szakíróit, sommelier-it. A csúcstalálkozóra több mint 100 nemzetközi szakember érkezik. Számukra az első napon a budapesti Millenáris parkban kilenc mesterkurzus mutatja be a legfontosabb magyar szőlőfajtákat, trendeket, de szabadon is ismerkedhetnek a magyar borral a 107 borászat 386 tételét kínáló kóstolózónában. Ezután háromnapos study tour program következik, négyféle választható útvonallal, pincelátogatásokkal, összborvidéki kóstolókkal - tette hozzá. Az MBÜ célja, hogy a Hungarian Wine Summit a régió vezető borszakmai rendezvényeként kerüljön be a nemzetközi szakemberek naptárába - mondta Pusztai Anita.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06