Mikor hörpinthetünk az újborból?

agrarszektor.hu
Kiváló évjárat lehet az idei.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A svábok úgy tartják, hogy a szüretről akkor beszélünk, ha a bor már a hordóban van, és akkor dőlünk hátra, amikor decemberben a pincében már a borleltárt készítjük - emlékeztetnek a bölcs borászok. Ami viszont mindenképpen jó hír, hogy borászok és szakemberek mind egyöntetűen optimisták az idei évjárattal kapcsolatban: idén nagyon jó minőségű, szép borokra számíthatunk. A komolyabb vörösborokra Szent Márton napjáig kell várnunk, az illatos fajtákból azonban már október végén hörpinthetünk.

Bock József, borász, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke

A 2013-as szüret nagyon jól indul, úgy gondolom, hogy idén jó évjáratnak örvendhetünk. A tavaszi csapadékos időszak alapvetően nagyon jót tett az idei szőlőnek, ami így a nyári nagy kánikulát sem sínylette meg különösebben. Igaz, a tavaszi virágzás idején csapadékos, hűvös idő volt, ami az illatos fajtáknak - így például a kékfrankosnak - nem használt, így egyes helyeken akár 60%-os veszteséggel is számolnunk kell. Az elmúlt napokban volt némi csapadék, és a hét vége felé is számíthatunk még további esőre, így úgy vélem, hogy akik még nem kezdték meg a szüretet, azok a hétvégén mindenképpen nekilátnak. Az legutóbbi eső egyébként egyes fajtáknak - pl. a kékfrankosnak, a pinot noirnak és a cabernet fajtáknak - kimondottan jót tett.

A jövő héten napos időre számítunk, ami nagyon jó hír, mert a tapasztalatok szerint akkor jó az évjárat, akkor vannak nagy borok, amikor a szüret idején szép idő van. A jó idő az, amely az igazán jó minőséget megadja, ezután a borásznak már könnyű dolga van.

Egyes helyeken már augusztus elején megkezdődött a munka, a korai fajtákat már mindenütt elkezdték szedni. Mi a cserszegi fűszeressel kezdtük meg a szüretet a múlt héten, pénteken pedig a kékszőlőkkel folytatjuk. Úgy látom , hogy a szüreti munkák október végéig elhúzódnak majd. Az első borunkat, egy oportót, Szent Márton borát november 11-én mutatjuk be, ám lehet, hogy ezt a vörösbort néhány fehér, és talán a rozé is megelőzi. A 2013-as jó évjárat lesz, a szőlő termésmennyiségét tekintve a 2011-es évnél valamivel kevesebb, a tavalyinál viszont többre számíthatunk.

Heimann Zoltán, borász, a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke

A svábok azt mondják, hogy a szüretről akkor beszélünk, amikor a bor már a hordóban van. Márpedig a jelen állás szerint még sokat alszik kint a szőlő. Az idei tél és tavasz mind pozitív, mind negatív hatásokat is hozott. A télen sok csapadék érkezett, ami a száraz 2011-2012-es év után nagyon kellett a talajnak. Majd egy relatíve jól induló tavasz után hirtelen nagy mennyiségű hó esett, és éppen a virágzás közepén csapadékosra fordult az időjárás, ami nem volt jó hatással a kötésre, azaz a bogyók megtermékenyülésére. Nem minden szem kötött meg, a fürtök - szakzsargonnal élve - "röpítősek" lettek, amelynek eredményeképp a szemek érettsége egyenetlen az egyes fürtökön belül. Ennek következményit még egyelőre nem lehet megjósolni, majd a szüret után látjuk, hogy mi lett a végeredmény. Szerencsések voltunk azonban abban a tekintetben, hogy idén meglepően ritkán fordultak elő gombabetegségek és fertőzések.

A termés mennyisége a mi borvidékünkön átlagos lesz, ebből azonban lehet egy kimagaslóan jó minőségű évjárat is. Ehhez mindenekelőtt hosszú, meleg ősz kell, hideg éjszakákkal, és lehetőleg kevés csapadékkal.

A szüret sok helyen már augusztusban elindult, elsőként az illatos fajtákkal, amelyeknek egyébként nem tett túl jót az elmúlt időszak csapadékos időjárása. Így pl. az irsai és a cserszegi fűszeres szüretelése már megkezdődött, egy hét múlva pedig a rozénak is nekilátunk. Úgy gondolom, hogy a vörös szőlőkig még van nagyjából három hetünk, mert ezek fenológiai érettsége még nem érte el a kívánatos szintet.

Az idei év "nem indul olyan gyorsan", ami azt jelenti, hogy az első borok is kicsit később érkeznek, mint a megelőző években. Az irsai és a fűszeres fajtákat már októberben megkóstolhatjuk, a komolyabb vörösborokra azonban szokás szerint Szent Márton ünnepéig kell várnunk.

A felvásárlási árak szerencsére várhatóan idén elindulnak felfelé. Azt látni kell, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint az olcsóbor kategóriában az alapanyag forrása vagy valamilyen olcsó hazai bor, vagy olasz import bor volt. Ezek, mint a mérleg nyelve, kiegyensúlyozzák egymást: ha az egyik ára felmegy, akkor a másik iránt nő meg a kereslet. Most viszont, a törvényi szabályozásoknak köszönhetően a mérleg nyelve remélhetőleg a hazai felvásárlás felé mozdul el.

Horváth Csaba, főtitkár, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy 2,5 -3 millió hektoliter borra számíthatunk az idei szezonban, bár a végső mennyiség még sok faktortól függ. Nagyon pozitív hír, hogy a kánikula elmúltával az aszályhatás lekerült a napirendről, és az elmúlt napok esőzései felüdítették a szőlőtőkéket. Ez különösen a közép és késői érésű fajtáknak kedvez. A nagy meleg miatt a korai fajtákat már csaknem mindenütt leszedték, ugyanis a szüretet a savtartalom drasztikus csökkenése miatt korán meg kellett kezdeni.

Az idei termés a mennyiség tekintetében átlagos lesz, de kedvező, napfényes, meleg időjárás esetén kiváló évjáratra, és egészen különleges borokra is számíthatunk. Úgy tűnik, hogy az ország ellátásához szükséges mennyiségek meglesznek, ám az exportra már nem lesznek fedezetek. Bár természetesen nem lesz teljes egyensúly, mert a tapasztalatok szerint átlagosan mintegy 600 ezer hektoliter bor kerül évente exportra, így a kieső mennyiségeket valószínűleg importból kell majd fedeznünk.

A korai érésű szőlőkből már most látszik, hogy idén jó minőségű, zamatos borokat várhatunk. Bár néhány veszélyforrással még számolnunk kell - többek között a viharos időjárás vagy a seregélyek okozhatnak komoly kárt még a termésben. A növényvédelemre a végsőkig érdemes ügyelni, a botritiszre különösen oda kell figyelnünk, bár remélhetőleg az majd csak a Tokaji borvidéken fejti ki - pozitív - hatásait.

A felvásárlási árak egyelőre még nem alakultak ki, elég nagy a "titkolózás" ebben a tekintetben. A felvásárlók jelentős része még kivár, egyelőre csak tapogatózik a kínálatról. Jelen van azonban egy nagyon komoly feszítő tényező, mégpedig az, hogy jelentős készletek, borfelesleg nincs az országban. A szőlőfelvásárlási árak így valószínűleg a tavalyi árcentrum környékén alakulnak, ami a korai fajták esetében már látszik is. Az irsai felvásárlási ára 140 ft/kg, a cserszegi 120-130 ft/kg körül alakul, míg a biankát némileg alacsonyabb áron, 90 Ft/kg környékén lehet eladni.

Najat Attila crop manager, BASF Hungária Kft. Agrodivízió

Az idei év termése a 2012 évinél magasabb lesz, de a sokévi átlagtól ismét elmarad. Javította a helyzetet, hogy a 2012-ben elfagyott szőlők egy részéről idén már ismét termést szüretelhetünk. A nyári, közel 50 napos csapadék nélküli, több extrém hőhullámmal terhelt időszak miatt a fürtszám alapján várhatónál 30-50%-kal alacsonyabb súllyal, alacsonyabb lékihozatallal és mustmennyiséggel számolhatunk. Az illatos, korai virágzású fajták (Tramini, Irsai, Cserszegi, stb.) virágzásának idején hűvös, csapadékos volt az időjárás, amire a szőlő virág- és terméselrúgással válaszolt. Ezekre a fajtákra, akár 110-150 Ft/kg-os áron is van kereslet.

A nyári extrém hő és szárazság okozta stressz miatt várhatóan magas lesz a cukor, de az ideálisnál alacsonyabb lesz a savtartalom. Ez üde, könnyed borokat eredményez, azonban az idei szüretelésű borok valószínűleg hamar fognak öregedni.

A termelői oldalon általános tapasztalatként jelentkezik, hogy az input-árak, az adminisztratív terhek miatti költségek, és a különböző adók emelkedése folyamatosan növeli a szőlőtermesztés önköltségét. Egyes régiókban az elmúlt években tapasztalt mustminőségi problémák miatt csökkent a cseh és szlovák felvásárlású must mennyisége. Ezt az exportpiacunkat az olasz, és immáron a rendkívül olcsó macedón borok is veszélyeztetik. Mindkét országba így is nagy mennyiségű mustot és még inkább szőlőt exportálunk, ami jó hatással van az árakra és piacstabilizáló hatású. Az itthoni felvásárlási árak nagy régiós eltérésekkel, de csekély mértékben emelkedtek, az emelkedés nagyjából kompenzálhatja a mennyiségi veszteségeket.

Negatívan befolyásolta a termést és a termesztés sikerét, hogy sajnos sokan próbálkoznak költségminimalizálási stratégiával, amelyről a szezon végén mindig kiderül, hogy az emiatt elszenvedett termésveszteség értéke jóval meghaladja a költségcsökkenés mértékét. Idén sokan nem vették például komolyan a korai lisztharmat-fertőzésről szóló jelzéseinket, így a szezon végére súlyos mennyiségi és minőségi károkat okozó fertőzéssel szembesültek.

Az idei évben országos átlagban egy betegségnek sem volt extrém nyomása, de egyes régiókban, illetve egyes mély fekvésű, erdők melletti táblákon előfordultak súlyos fertőzések. Az alacsony fertőzési nyomás ellenére azokon a helyeken, ahol tavasszal nem fordítottak megfelelő figyelmet a korai védekezésekre a lisztharmat már mostanra a levélzetet és a fürtöket is erősen károsította. Az idei év időjárása kedvezett az ESCA-nak és a fás részek betegségeinek, így ezek tünetei is erősebben jelentkeztek. Egyre több helyen okoznak gondot a régebben alig ismert, az elmúlt években egyre fontosabbá vált betegségek, mint pl. a fekete- és fakórothadás. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt még a késői botritiszfertőzés elleni védekezésekre is szükség lehet, különösen ott, ahol a lisztharmat miatt sok a felrepedt, sérves bogyó. A meleg időben több helyen komoly atkakárosítások léptek fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?