Egy cég feljelentette a többit - Durva kartellbírság a vége

agrarszektor.hu
Több mint 190 millió forintos bírságot szabott ki kartellezés miatt tejipari cégekre a francia versenyhivatal. Az ügyre úgy derült fény, hogy az egyik kartellező feljelentette a többieket. A leleplező vállalat megúszta, másik tizenegy fizet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A francia versenyhivatal joghurtok és egyéb tejtermékek árának kartellezése miatt 192,7 millió eurós büntetést szabott ki 11 tejtermékgyártó vállalatra. "Az egyik legjelentősebb büntetésről van szó az összeget illetően" - mondta Thierry Dahana, a hatóság alelnöke, aki szerint nagyon szervezetten történt a kartellezés.

A Lactalis Nestlé kapta a legtöbbet

A legnagyobb büntetést 56,1 millió eurós összegben a Lactalis Nestlére szabták ki, amely a világ vezető tejtermékgyártójának, a Lactalisnak és a Nestlé svájci élelmiszer-gyártónak a közös vállalata. A cég azonnal fellebbezett a szerinte "szélsőségesen szigorú" büntetés ellen.

A Senagral nevű vállalatot, amely a Senoble csoporthoz tartozik, 46 millió euróra büntette a hatóság. Az Andros nevű vállalat Novandie leányvállalatának pedig 38,3 millió eurót kell befizetnie.

Vannak, akik nem is vitatták

A kisebb gyártókat tömörítő Maitres Laitiers du Cotentin nevű szövetkezet 22,9 millió eurós büntetést kapott, a Triballat nevű kisvállalkozót 1,4 millió eurós büntetés sújtja. A kisebb cégek közül csak egy, a Saint-Malo-i tejtermékgyártó vállalat vitatta a vádat, rá 300 ezer eurós büntetést szabott ki a hatóság.

Az egyik legnagyobb tejgyártó, a Yoplait megúszta a büntetést. Nem azért, mert nem vett részt a kartellezésben, hanem azért, mert ő leplezte le a törvénytelenséget. A francia cég többségi tulajdonosával, az amerikai General Millsszel fordult a hatóságokhoz 2011-ben. Miután a másik 11 kartellezőre vonatkozó terhelő bizonyítékokat átadták a hatóságoknak, a törvény számukra felmentést biztosított a büntetés alól.

Mi volt a titkos naptárban?

A Yoplait és a General Mills képviselőinek úgynevezett titkos naptárából értesült a versenyhivatal azokról a titkos mobiltelefonokon folytatott telefonbeszélgetésekről és találkozókról, amelyeken a konkurensek összehangolták kereskedelmi politikájukat a nagy áruházláncok felé, elsősorban a joghurtok áremeléseit illetően.

Az első megbeszélések 2002-re nyúlnak vissza, de a tényleges kartellezés 2006 és 2012 között történt, amelyet 2006 december és 2007 decembere között hét megbeszélésen, 2008-ben pedig öt találkozón készítettek elő a vállalatok. A találkozókra párizsi szállodákban és kávézókban került sor, a diszkréció miatt minden alkalommal más helyen.

Másokat is szigorúan büntettek

A hatóság 2011-ben hasonló döntést hozott a mosóporokat gyártó vállalatokkal szemben, tavaly decemberben pedig háztartási szereket és kozmetikai árucikkeket gyártó vállalatokra szabott ki egymilliárd eurós büntetést árkartellezés miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?