Megdöbbentő számok: csaknem 2 millió tonna élelmiszert pazarolunk el

agrarszektor.hu
Módszertani munkacsoport alakult az élelmiszer-pazarlás és -veszteségek felmérése céljából. A magyarországi élelmiszer-pazarlásról utoljára az Európai Unió készített becslést, 2006. évi adatokra alapozva. E szerint 1,8 millió tonna volt az élelmiszer-pazarlás nagysága Magyarországon, ebből 400 ezer tonna volt a háztartások felelőssége olvasható az AKI közleményében(Agrárgazdasági Kutató Intézet).

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az élelmiszer-pazarlás és -veszteség csökkentéséért megnevezésű FÓRUM 2014 márciusában jött létre a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület kezdeményezésére. Az élelmiszer-pazarlás és -veszteségek csökkentése az élelmiszerlánc hatékonyságának növelése útján elősegítheti az élelmezésbiztonság javítását, valamint az élelmiszerek előállításával és disztribúciójával előidézett környezeti terhelés mérséklődését.

A FÓRUM egyik legfontosabb feladata az élelmiszerpazarlás és -veszteségek mennyiségének és keletkezési helyének meghatározása Magyarországon. Ennek érdekében 2015. szeptember 14-én az Agrárgazdasági Kutató Intézetben a FÓRUM-hoz csatlakozó piaci szereplők részvételével megalakult az a munkacsoport, amely kidolgozza, hogy mely módszerekkel, adatfelvételi eljárásokkal lehet a leghatékonyabban és a legpontosabban mérni a Magyarországon keletkező élelmiszer-hulladékok mennyiségét.

A módszertani munkacsoport alakuló ülésén előadást tartott Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, aki elmondta, hogy az Európai Unióban jelenleg is fut egy az unió által finanszírozott többéves nemzetközi kutatási projekt, a FUSIONS, amelynek témája az élelmiszer-pazarlás csökkentése. Ez a projekt 2016-ban zárul és ezt követően kezdődhet meg az eredmények uniós gyakorlatba való átültetése. Addig is nagyon fontos azonban, hogy a kutatás állását nyomon kövessük, hiszen a kormányzat számára is fontos cél a veszteségek mérséklése. Ahhoz, hogy érdemi akciókat lehessen indítani, először fel kell mérni a veszteségek volumenét, a keletkezés helyét és okait az élelmiszerlánc egyes szakaszain, mert csak így határozható meg, mely pontokon lehet a legnagyobb hatást elérni a tervezett kormányzati beavatkozásokkal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?