Megdöbbentő számok: csaknem 2 millió tonna élelmiszert pazarolunk el

agrarszektor.hu
Módszertani munkacsoport alakult az élelmiszer-pazarlás és -veszteségek felmérése céljából. A magyarországi élelmiszer-pazarlásról utoljára az Európai Unió készített becslést, 2006. évi adatokra alapozva. E szerint 1,8 millió tonna volt az élelmiszer-pazarlás nagysága Magyarországon, ebből 400 ezer tonna volt a háztartások felelőssége olvasható az AKI közleményében(Agrárgazdasági Kutató Intézet).

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Az élelmiszer-pazarlás és -veszteség csökkentéséért megnevezésű FÓRUM 2014 márciusában jött létre a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület kezdeményezésére. Az élelmiszer-pazarlás és -veszteségek csökkentése az élelmiszerlánc hatékonyságának növelése útján elősegítheti az élelmezésbiztonság javítását, valamint az élelmiszerek előállításával és disztribúciójával előidézett környezeti terhelés mérséklődését.

A FÓRUM egyik legfontosabb feladata az élelmiszerpazarlás és -veszteségek mennyiségének és keletkezési helyének meghatározása Magyarországon. Ennek érdekében 2015. szeptember 14-én az Agrárgazdasági Kutató Intézetben a FÓRUM-hoz csatlakozó piaci szereplők részvételével megalakult az a munkacsoport, amely kidolgozza, hogy mely módszerekkel, adatfelvételi eljárásokkal lehet a leghatékonyabban és a legpontosabban mérni a Magyarországon keletkező élelmiszer-hulladékok mennyiségét.

A módszertani munkacsoport alakuló ülésén előadást tartott Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, aki elmondta, hogy az Európai Unióban jelenleg is fut egy az unió által finanszírozott többéves nemzetközi kutatási projekt, a FUSIONS, amelynek témája az élelmiszer-pazarlás csökkentése. Ez a projekt 2016-ban zárul és ezt követően kezdődhet meg az eredmények uniós gyakorlatba való átültetése. Addig is nagyon fontos azonban, hogy a kutatás állását nyomon kövessük, hiszen a kormányzat számára is fontos cél a veszteségek mérséklése. Ahhoz, hogy érdemi akciókat lehessen indítani, először fel kell mérni a veszteségek volumenét, a keletkezés helyét és okait az élelmiszerlánc egyes szakaszain, mert csak így határozható meg, mely pontokon lehet a legnagyobb hatást elérni a tervezett kormányzati beavatkozásokkal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban! (x)

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.

FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. november 3. 13:27