Pont a franciák segítenek a magyar libamájnak

agrarszektor.hu
Több magyar libamájat vásárol várhatóan az idén Thaiföld. A magyar értékesítési esélyek a francia madárinfluenza-járvány miatt is javulnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idén várhatóan jelentősen növelhető lesz a magyar libamájexport Thaiföldre - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa hétfőn telefonon az MTI-nek Bangkokból.

A magyar libamájat importáló thaiföldi U&V Inter-Trade vállalat vezérigazgatójával tárgyalt Budai Gyula miniszteri biztos Thaiföldön. Az MTI tájékoztatása szerint a múlt évi mintegy 40 tonna magyar libamájjal szemben az idén várhatóan több magyar libamájat importálnak.

A jelentős magyar exportnövekedés lehetőségét az adja, hogy a francia libamájra importtilalom van érvényben Thaiföldön a baromfiinfluenza miatt, Magyarországot pedig már levették erről a listáról. A thaiföldi, piacbővítést célzó tárgyalások azért fontosak, mert az orosz embargó miatt Magyarországnak továbbra is szüksége van az alternatív piacokra, a térség pedig alkalmas jó minőségű magyar élelmiszerek elhelyezésére - jegyezte meg Budai Gyula.

Egzotikus gyümölcsök jöhetnek Thaiföldről
A tárgyalásokon szóba került a thaiföldi egzotikus gyümölcsök magyarországi behozatala, továbbá a thaiföldi agrártárca szakmai és tudományos együttműködést is kezdeményezett. Például a szőlészet és a borászat területén szeretnének szorosabb kapcsolatot teremteni a két ország között, a már meglévő kapcsolataik mellett a Corvinus Egyetemmel is. Kiemelten érdeklődnek a szárazságtűrő szőlőfajták iránt, amelyeket Thaiföldön szeretnének.

A magyar hízott kacsa és a fehér liba exportlehetőségéről is szó volt a tárgyalásokon. Budai Gyula megállapodott a helyi mezőgazdasági és szövetkezeti minisztérium élelmiszeripari termékek importengedélyezéséért felelős főfelügyelőjével, hogy ez év májusában a thaiföldi karanténhivatal szakértői Magyarországra utaznak, és elvégzik azoknak a magyar cégeknek a vizsgálatát, amelyek Thaiföldre szeretnének magyar kacsát, libát és más termékeket szállítani. E vizsgálat előkészítése már három éve folyik. Amennyiben a magyar cégek megfelelnek a thaiföldi előírásoknak, úgy várhatóan már ez év szeptembere körül megkezdődhetnek a szállítások Magyarországról Thaiföldre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?