Üldözőbe vette Csányit a cseh multimilliárdos

agrarszektor.hu
Mintegy 23 százalékkal, 81,6 milliárd forintra növelte tavalyi forgalmát a cseh multimilliárdos Andrej Babis érdekeltségébe tartozó bábolnai IKR Agrár Kft. A magyar agrárintegrátori piacon második helyen szereplő vállalat minden üzletágában bővült, de a legnagyobb árbevételt a műtrágya-értékesítéssel érte el.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Gőzerővel nyomul a magyar agrárpiacon a bábolnai IKR Agrár Kft., amely az Andrej Babis nagybefektető érdekeltsége tartozó prágai AGROFERT a.s. tulajdonában van. A cseh multimilliárdos három éve vásárolta meg a nagy múltú, de mára kiüresedett IKR Kereskedelmi Zrt. agrárintegrátori inputüzletágait, és a megalakított IKR Agrár Kft.-vel azóta jelentősen növelte forgalmát a magyar agrárpiacon. A cég 2012-ben még 32 milliárd forintos árbevételt ért el, tavaly viszont már 81,6 milliárdot, és ez mintegy 23 százalékkal haladta meg a 2014-ben kimutatott, 66,3 milliárd forintos árbevételi eredményt.

A folyamatosan terjeszkedő IKR Agrár ma a magyar agrárintegrátori piacon második helyet foglalja el a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. mögött, amely tavaly több mint 250 milliárd forintos konszolidált árbevételt ért el. Igaz, az IKR Agrár Kft. - ellentétben a KITE-vel - nem foglalkozik gépkereskedelemmel, mert e tevékenységet egy másik hazai Babis-érdekeltség, az Agrotec Magyarország Kft. végzi, míg az IKR Agrár az inputanyagok (növényvédő szerek, vetőmagok, műtrágyák) forgalmazására, a terménykereskedelemre és a szolgáltatásokra koncentrál.

Az IKR Agrár Kft. 2015-ös árbevétele (ezer forint)
Saját termelésű műtrágya: 15 632 829
Vásárolt műtrágya:               18 007 625
Növényvédő szer:                 13 112 951
Vásárolt vetőmag                    8 132 869
Terményértékesítés              25 928 681
Szolgáltatások árbevétele         810 122
Egyéb termék                                  9 195
Összesen:                                81 634 272

Forrás: IKR Agrár Kft., agrárszektor.hu

Az üzleti évet záró éves beszámoló szerint a cég tavaly minden inputüzletágban növelte árbevételét, de a forgalom legnagyobb hányadát - 33,6 milliárd forinttal - a műtrágyaeladások tették ki. Az IKR Agrár műtrágya-értékesítése alapvetően a szlovákiai Vágsellyén lévő, szintén Babis-érdekeltségű Duslo nevű gyár termékeire épül, de a vállalat Peremartonban is gyártat műtrágyákat. A társaság tavaly 400 ezer tonna műtrágyát adott el, amelynek egy részét a külpiacokon értékesítette.

Jelentősen, a 2014-es 19,9 milliárd forintról mintegy 26 milliárdra nőtt az IKR Agrár terményértékesítésből származó forgalma is. Ez annak is köszönhető, hogy a cég látta el alapanyaggal az étolajgyártással foglalkozó kiskunfélegyházi NT Kft.-t, amelyet két éve vett meg a Babishoz tartozó Agrofert Holding. Az IKR Agrár tavaly 600 ezer tonna terményt vásárolt fel, amelyből az NT Kft.-nek mintegy 170 ezer tonnát értékesített.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03