Drágul a liszt a kötelező béremelések miatt

agrarszektor.hu
Elkerülhetetlennek tartja a malomipar a liszt árának minimum 5 százalékos emelését. Az alacsony iparági profit miatt ugyanis a vállalatoknak nincsenek tartalékaik az előírt béremelésekhez.

A legtöbb malomipari vállalat a nullszaldó közelében, de legfeljebb 2 százalékos profittal dolgozik, és nem rendelkezik tartalékokkal a szükséges béremeléshez - indokolta a várható lisztáremelést a Gabonaszövetség. Az érdekképviselet szerint legalább 5 százalékos drágításra lenne szükség.

A szövetség tájékoztatása szerint minden vállalat maga dönti el, mikor és milyen mértékben emeli az árait, de már a januári bérek kifizetése is nehézséget okozhat a vállalatoknak. Január 1-jétől törvényi kötelezettség a minimálbér és a garantált bérminimum növelése, az emelés szükségességét a kormány a növekvő munkaerőhiánnyal, a kivándorlás elleni fellépés szükségességével magyarázta.

Az alacsony bérszínvonal és a munkaerőhiány különösen jellemző a malomiparra, ahol a munkaerő utánpótlása is hiányzik, hiszen az országban nincs molnárképzés, miközben a magasabb bérek sok szakembert vonzanak külföldre - hangsúlyozza a szövetség. Mindezek a szervezet szerint elkerülhetetlenné teszik a jelentős béremelést, így a liszt árának növelését is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03