Durva kenyérdrágulás a láthatáron: komoly áremelés várható a pékségekben

agrarszektor.hu
Élelmiszer-áremelkedéssel indul a 2022-es év is. A malmok januárban 10-15 százalékkal fogják emelni a liszt árát, a pékek viszont nem tudják, milyen áremelésekre számíthatnak még az év során.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Ismét áremelésekre készülnek a pékek, pedig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint már 2021 novemberében is 433 forintba került átlagosan egy kiló fehér kenyérért az országban. Vagyis közel 40%-kal többet, mint két éve, még a járvány előtt - írta meg az RTL Híradó.

Senki nem tudja, mi sem, hogy mennyivel fognak drágulni a termékek idén, de az biztos, hogy többször is árat kell emelnünk ahhoz, hogy fennmaradhassunk

- nyilatkozta Harnyas Gábor, a győri Harnyas pékség ügyvezetője.

Lakatos Zoltán, a Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnöke elmondta, hogy egy tonna búza már 100 ezer forintba kerül, kétszer annyiba, mint tavaly ilyenkor. Magyarországon ugyan rekordmennyiséget arattak ebből a gabonából, ám az Európai Unióban volt, ahol kevesebb búza termett tavaly. Emiatt viszont megugrott a kereslet és kilőttek az árak. A szakember szerint tovább rontja a helyzetet, hogy sokat gyengült a forint. A malmok pedig itthon, forintban is annyit fizetnek az alapanyagért, mintha külföldön vásárolnák euróért.

Ha én a világpiaci árat nem tudom megfizetni a búzáért, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy a termelő annak fogja eladni, aki többet fizet érte

- tette hozzá Lakatos Zoltán.

Mindez viszont azt jelenti, hogy a liszt ára várhatóan 10-15%-kal fog emelkedni. Pedig - részben a gyengülő forint miatt - már az elmúlt évben is több mint 20%-kal lett drágább a liszt, és erre jön majd rá az újabb emelés januárban. A forint gyengélkedését egyébként leginkább a déligyümölcsök árán lehet érezni, a tejiparban pedig a jellemzően külföldről behozott gyümölcsjoghurtok és csomagolóanyagok lettek drágábbak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?