Brutális, ami a kenyér árával történik Magyarországon: ezt nehéz lesz megszokni

Brutális, ami a kenyér árával történik Magyarországon: ezt nehéz lesz megszokni

agrarszektor.hu
Óriásit emelkedett a kenyér ára, mostanra mintegy 38,4 százalékkal fizetünk többet érte, mint tavaly. A drágulásnak azonban csak az egyik oka a liszt árának emelkedése.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Noha 2022. február 1-jével a magyar kormány befagyasztotta egyes alapélelmiszerek árait, ennek ellenére is jelentős mértékű áremelkedés tapasztalható a boltokban. Néhány termék, köztük a kenyér árának emelkedése ugyanis az átlagnál jóval nagyobb mértékűnek bizonyult - írta meg a HVG.hu az Mfor értesülései alapján. Magyarországon ugyanis nemcsak Nyugat-Európához, hanem a régióhoz képest is jelentősen drágább lett a kenyér. Ez jelenség nem új, már február óta érzékelhető: a drágulás ugyanis ettől a hónaptól kezdve folyamatosan 20% felett maradt. Májusban a helyzet eljutott odáig, hogy a magyarok 38,4%-kal fizetnek többet ugyanazért a kenyérért, mint egy évvel korábban.

Az Mfor elemzéséből kiderült, hogy ennél magasabb áremelkedést (39,9%) csak a Bulgáriában mértek, a régióban pedig Romániában drágult a legkevésbé a kenyér májusban: ott egy év alatt 22,4%-kal kell többet fizetni érte. A kenyér árának hazai emelkedése azonban nem lehet meglepetés. A pékek ugyanis már januárban arra figyelmeztettek, hogy a malmok 10-15%-kal tovább emelik majd a liszt árát, így pedig a kenyéré is növekedni fog. Júniusban pedig az aszály és a gyártási költségek növekedése miatt panaszkodtak a termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?