Brutális, ami a kenyér árával történik Magyarországon: ezt nehéz lesz megszokni

agrarszektor.hu
Óriásit emelkedett a kenyér ára, mostanra mintegy 38,4 százalékkal fizetünk többet érte, mint tavaly. A drágulásnak azonban csak az egyik oka a liszt árának emelkedése.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Noha 2022. február 1-jével a magyar kormány befagyasztotta egyes alapélelmiszerek árait, ennek ellenére is jelentős mértékű áremelkedés tapasztalható a boltokban. Néhány termék, köztük a kenyér árának emelkedése ugyanis az átlagnál jóval nagyobb mértékűnek bizonyult - írta meg a HVG.hu az Mfor értesülései alapján. Magyarországon ugyanis nemcsak Nyugat-Európához, hanem a régióhoz képest is jelentősen drágább lett a kenyér. Ez jelenség nem új, már február óta érzékelhető: a drágulás ugyanis ettől a hónaptól kezdve folyamatosan 20% felett maradt. Májusban a helyzet eljutott odáig, hogy a magyarok 38,4%-kal fizetnek többet ugyanazért a kenyérért, mint egy évvel korábban.

Az Mfor elemzéséből kiderült, hogy ennél magasabb áremelkedést (39,9%) csak a Bulgáriában mértek, a régióban pedig Romániában drágult a legkevésbé a kenyér májusban: ott egy év alatt 22,4%-kal kell többet fizetni érte. A kenyér árának hazai emelkedése azonban nem lehet meglepetés. A pékek ugyanis már januárban arra figyelmeztettek, hogy a malmok 10-15%-kal tovább emelik majd a liszt árát, így pedig a kenyéré is növekedni fog. Júniusban pedig az aszály és a gyártási költségek növekedése miatt panaszkodtak a termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?