Brutális, ami a kenyér árával történik Magyarországon: ezt nehéz lesz megszokni

Brutális, ami a kenyér árával történik Magyarországon: ezt nehéz lesz megszokni

agrarszektor.hu
Óriásit emelkedett a kenyér ára, mostanra mintegy 38,4 százalékkal fizetünk többet érte, mint tavaly. A drágulásnak azonban csak az egyik oka a liszt árának emelkedése.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Noha 2022. február 1-jével a magyar kormány befagyasztotta egyes alapélelmiszerek árait, ennek ellenére is jelentős mértékű áremelkedés tapasztalható a boltokban. Néhány termék, köztük a kenyér árának emelkedése ugyanis az átlagnál jóval nagyobb mértékűnek bizonyult - írta meg a HVG.hu az Mfor értesülései alapján. Magyarországon ugyanis nemcsak Nyugat-Európához, hanem a régióhoz képest is jelentősen drágább lett a kenyér. Ez jelenség nem új, már február óta érzékelhető: a drágulás ugyanis ettől a hónaptól kezdve folyamatosan 20% felett maradt. Májusban a helyzet eljutott odáig, hogy a magyarok 38,4%-kal fizetnek többet ugyanazért a kenyérért, mint egy évvel korábban.

Az Mfor elemzéséből kiderült, hogy ennél magasabb áremelkedést (39,9%) csak a Bulgáriában mértek, a régióban pedig Romániában drágult a legkevésbé a kenyér májusban: ott egy év alatt 22,4%-kal kell többet fizetni érte. A kenyér árának hazai emelkedése azonban nem lehet meglepetés. A pékek ugyanis már januárban arra figyelmeztettek, hogy a malmok 10-15%-kal tovább emelik majd a liszt árát, így pedig a kenyéré is növekedni fog. Júniusban pedig az aszály és a gyártási költségek növekedése miatt panaszkodtak a termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 3. 06:06