Hasítottak a kézműves sörök

MTI
Húsz százalék feletti mértékben emelkedett a sörkülönlegességek, kézműves sörök forgalma tavaly. A szektor viszont összességében kisebb csökkenést szenvedett el a hűvösebb július-augusztusi főszezon miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A sörszektor forgalma értékben változatlan, 133 milliárd forint volt tavaly, mennyiségben viszont 1 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A mérséklődés oka a tavalyi hűvösebb nyár volt, így a július-augusztusi főszezonban mintegy 6 százalékkal kevesebb alkoholos- és alkoholmentes sör fogyott - derül ki a Nielsen adataiból.

A kézműves és különleges sörök forgalma ugyanakkor értékben 25 százalékkal, mennyiségben pedig 20 százalékkal nőtt az adatok alapján, és a teljes piacból már hat százalékos a részesedésük. A teljes magyarországi sörfogyasztás tavaly megközelítette a négymillió hektolitert.

A sörmixek piacán különösen az alkoholmentes szegmens népszerűsége szembeötlő. Minden száz eladott ízesített sörből 48 alkoholmentes volt tavaly, ami 10 százalékkal haladja meg a 2015-ös adatot.

A legdinamikusabban fejlődő szegmens az ízesített, alkoholmentes sörmixeké, és ez összességében hosszú távon a többi üdítőital-kategóriára jelent majd konkurenciát. A magyar piacon még mindig különlegességnek számító cider forgalma értékben 15 százalékkal, mennyiségben 17 százalékkal emelkedett tavaly, 34 ezer hektoliterre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03