Az áfacsökkentés növelte a húsok népszerűségét

agrarszektor.hu
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon a grillezés. Ma még mindig a húsoké a főszerep, ami részben az áfacsökkentés ármérséklő hatásával is magyarázható, ugyanakkor egyre több fogyasztó választ sajtokat és zöldségeket a grillezéshez.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Magyarországon is egyre népszerűbb a grillezés, ami a grillsütők és kiegészítők bővülésével, valamint a grilltermékek egyre szélesedő kínálatával magyarázható. A grillezések során legfőképp még mindig a húsoké a főszerep, de folyamatosan nő a zöldségek és a grillsajtok népszerűsége is.

A vevők egyre gyakrabban vásárolnak grillkolbászt, és előre pácolt húsokat is - mondta el Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a Baromfi Termék Tanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet részvételével megtartott, grillpiacot bemutató sajtótájékoztatón.

A húsok iránti keresletnövekedés egyik mozgatórugója az áfacsökkentés lehet. Az ÁFA mérséklésének célja leginkább a piac tisztulása, mindamellett a sertéshús esetében egy ideig a fogyasztói árakban is láthatóvá vált.

Azonban a nemzetközi, főként a német húspiaci árak növekedése, az orosz embargó okozta olcsóbb raktárkészletek kiapadása, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése után ez a vásárlói előny folyamatosan apadt. A baromfihús áfacsökkentése kapcsán is tapasztalható volt, hogy kedvezőbbek a fogyasztói árak. A vásárló jelenleg lényeges árkülönbözetet tapasztalhat, mivel az egyes termékek áfatartalma eltérő. A nyers húsokat ugyanis 5 százalék, míg más húsokat 27 százalék ÁFA terheli - hangsúlyozta Győrffy Balázs. A Magyar Élelmiszerkönyv változásai szerint a felvágottaknak 2017 júliusától már minimum 50 százalék húst kell tartalmaznia. A párizsi és a virsli elvárt legalacsonyabb hústartalma 40 százalékról 51 százalékra emelkedett.

A grillszezonban értékesítik az éves mennyiség egyharmadát, mintegy 2 kilogramm halat fejenként. 2018. január 1-től pedig a halak is 5 százalékos áfakulcs alá kerülnek - fűzte hozzá Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. A grillezők körében döntően a tarja, a zsírosabb húsok, és a kolbászféleségek a kedveltebbek - mondta Konkoly József, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Ugyanakkor a baromfihús belföldi forgalmának 2-3 százalékát teszik ki a grilltermékek, amelyek jellemzően sütésre előkészített termékek - mondta Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?