Brutális bűnözés: hiába emelnek erődítményeket, rettegnek a farmokon

agrarszektor.hu
Soha nem látott méreteket öltött a vidéki bűnözés az Egyesült Királyságban. A statisztikákban a jármű-, a szerszám- és a készpénzlopások vezetnek, de beszámoltak olyan esetről is, ahol machetével terrorizáltak mezőgazdaságban dolgozó családokat. A probléma olyan méretűre nőtte ki magát, hogy az Egyesült Királyságban a Brexit hatásaival azonos szinten kezelik.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Egyre nagyobb problémát okoz az Egyesült Királyságban a vidéki bűnözés és egyre komolyabb hatással van a gazdaságokra. A városokban elkövetett bűncselekmények ugyanis jelen vannak a vidéki területeken is, annyi különbséggel, hogy vidéken sokkal lassabb a rendőri fellépés.

Az egyre súlyosbodó helyzet miatt ugyanolyan prioritásként kívánják kezelni a vidéki bűnözés csökkentését, mint a Brexit miatt problémák megoldását. Ahogy az agrárszektor.hu is beszámolt róla, 2016-ban már úgy tűnt, hogy a bűnözés visszaszorult, mivel a farmok jelentősen megerősítették területeiket, és sok helyen szinte erődöket emeltek egy-egy gazdaság köré. Biztosítói adatok szerint viszont a vidéki lopások 2017-ben mégis 44,5 millió fontot tettek ki, ami az utóbbi öt év legmagasabb összegének számít.

A legjellemzőbb vidéki bűncselekményeknek az egyszerű lopások, illetve a jármű eltulajdonítások számítanak, de idetartozik az erőszak, a gyújtogatás és a betörés is. A gazdálkodóknak azonban nem csak ezek okoznak komoly fejtörést, mivel egyre több az olyan egyedi eset is, mint az orvvadászat, az illegális hulladéklerakás és az állatlopás.

A szervezett bűnözői csoportok úgynevezett "megfigyelőket" is használnak a farmok megtámadása előtt. Legjellemzőbb a szántóföldi eszközök, a quadok, a traktorok, a készpénz, a szerszámok, a puskák és az ékszerek lopása. Médiabeszámolók szerint előfordult olyan eset is, amikor egy mezőgazdasággal foglalkozó családot machetével felfegyverzett terrorizáltak gengszterek, akik ellopták a termelők készpénzét, ékszerei és Range Roverét is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03