A tejtermelők felháborodtak: túl olcsó a tej a Pennyben

agrarszektor.hu
A Penny Market Kft. - a többszörös előzetes egyeztetés ellenére - drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én. Az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) a magyar vásárlók védelme érdekében hatósági ellenőrzést kezdeményezett az extrém alacsony ár okának kiderítésére.

Élelmiszer-biztonsági, számlázási vagy árképzési okai lehetnek annak, ha egy dobozos tej csak 135 forintba kerül - véli a Tej Termétanács, ezért az esetleges szabálysértés kivizsgálást kérte a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatatól (Nébih) és a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt Vezető Államtitkárságától. A leginkább érintett magyar tejtermelők a Penny elleni demonstrációk előkészítésébe kezdtek, ehhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a terméktanács minden segítséget megad nekik.

A Penny Market Kft. 2019. március 21-étől - akciós újságja címlapján is hirdetve - egy lépésben 14 forintos kiskereskedelmi árcsökkentéssel, 135 forintos dömpingáron kezdett el értékesíteni egy szlovák eredetű, 1,5%-os zsírtartalmú UHT tejet. Mindez azért különös, mert Szlovákiában az elmúlt hónapokban a magyarországihoz képest kilogrammonként átlagosan legalább 4-5 forinttal drágábban cserélt gazdát a nyerstej. Jól látszik, hogy egyes szlovákiai feldolgozók Magyarországon vezetik le a senkinek sem kellő maradékot, ebben pedig sajnos - a magasabb profitszerzés és a vevők gátlástalan becsalogatása érdekében - a Penny Market Kft. partner. Félő, hogy a 14 forintos árletörés az egész hazai szektoron igen hamar végigsöpör, ezért a gyors és átfogó hatósági lépések sürgetése mellett a NAK és a TTT határozottan felszólítja a Penny Market Kft.-t az akció azonnali visszavonására.


A hazai kiskereskedelmi láncok TTT-be történő öt évvel ezelőtti belépése rendkívüli jelentőséggel bírt a magyar tejágazat fejlődése szempontjából. A termékpálya magyarországi szervezettsége azóta európai összevetésben is példaértékű. Legalább ugyanilyen fontos volt a hazai tejágazat jövője érdekében az ESL és az UHT tejek általános forgalmi adójának csökkentése, mely 2019 januárjában lépett életbe. A tejimport szempontjából az egyik "legrosszabb", 2010. évi adathoz képest (35%) 2018-ra sikerült elérni azt, hogy az import hazai termeléshez viszonyított aránya tavaly csupán 9% volt.

A Penny Market Kft. a mostani lépésével minden eddigi közös szakmai és kormányzati együttműködést és munkát semmibe vett. Az üzletlánc a helyben elérhető jó minőségű tejet egy gyanúsan olcsó külföldire cserélte, ezzel rossz hangulatot és elégedetlenséget teremtve a hazai tejtermelők között. A NAK és a TTT egyetért a felháborodott termelőkkel, és minden lehetséges eszközzel támogatja az elfogadható megoldás mielőbbi megtalálását.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?