Itt vannak a húsvéti élelmiszerrazzia első eredményei: sok a szabálytalanság

agrarszektor.hu
A Húsvét hétfőig tartó tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést ez évben is elrendelte Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az országos akció félidejéig 1.913 ellenőrzést végeztek el a szakemberek, ennek során 4.765.180 forint összegű bírságot szabtak ki a feltárt szabálytalanságok miatt. Az idei vizsgálatsorozat kedvező tapasztalata, hogy az eddigi eredmények alapján javult az ellenőrzés alá vont termékek minősége.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2019-ben március 25-től április 22-ig zajlik Magyarországon a teljes élelmiszerlánc átfogó ellenőrzése - írja közleményében az Agrárminisztérium. A hagyományos tavaszi vizsgálatot az AM rendeli el, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le. A kiterjedt ellenőrzés-sorozat középpontjában a szezonálisan népszerű termékek, valamint az azokat előállító és forgalmazó helyek állnak. A közelgő ünnepre való tekintettel kiemelt figyelem irányul a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményekre, különösen a sonkafélékre, továbbá a tojásra, a primőr, főként a gyorsan romló zöldségekre és gyümölcsökre, a húsvéti édességekre és az alkoholos italokra.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A szezonális ellenőrzés első időszakában 1.913 létesítményt kerestek fel a hatósági szakemberek. Ez alatt - a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva - több kisebb szabálytalanságot (68 eset), viszont kevesebb súlyos jogsértést (55 eset) állapítottak meg és utóbbival összefüggésben a kiszabott bírság mértéke is csökkent (4.765.180 forint). Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 13 esetben volt szükség.

Az összes ellenőrzést alapul véve eddig az előző évhez képest némileg kevesebb higiéniai hiányosság (3,3 százalék) fordult elő, több probléma akadt azonban a termékek nyomon követhetőségével (3,2 százalék), melyet elsősorban a piaci, vásári értékesítés kapcsán tapasztaltak a szakemberek. A tavalyihoz képest csökkent a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya is: a megvizsgált 9.994 hazai és külföldi tételből 173 esetében (1,7 százalék) volt szükség erre az intézkedésre, értékük meghaladja az 1 millió forintot. Az idei akció egyik legkedvezőbb tapasztalata, hogy általánosságban javult a vizsgálat alá vont termékek minősége. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?