Dühösek a franciák: egy év alatt 12-szeresére nőtt az importalma mennyisége

agrarszektor.hu
Még élénken emlékszünk a tavaly őszi almaháborúra, ami szintén a túlkínálat miatt bontakozott ki a magyar termelők és a felvásárló között. Legutóbb pedig a csehek panaszkodtak arra, hogy a lengyel dömping megfojtja őket, képtelenek versenyezni a külföldi árakkal. A franciák is hangoskodni kezdtek, de most kivételesen jogosnak tűnik a felháborodásuk: egy év alatt 12-szeresére nőtt a Lengyelországból érkező importalma mennyisége az országban.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A francia farmerek dühösek, arra panaszkodnak, hogy az uniós pénzeken nevelt lengyel alma elveszi az piacukat - írta a Business Insider Polska. A lengyelek azt felelik, hogy tisztességes piaci versenyben értékesítik a termékeiket Franciaországban. Az ügy háttere, hogy 2018 augusztusa és 2019 februárja között tizenkétszeresére nőtt a Lengyelországból érkező import. A tél végén 13,9 tonna almát vettek a franciák, míg egy évvel korábban még csak 1,16 tonnát - bukkant a hírre a napi.hu.

A szakértők azzal vádolják a lengyelországi farmereket, hogy az elmúlt tíz évben uniós támogatásból építették ki az almatermő gazdaságaikat, ennek köszönhető, hogy Lengyelország a világ második legnagyobb almatermelője lett. (Ez egyébként igaz, nem tilos, viszont okos húzásnak bizonyult - agrárszektor.hu.)

Mivel a 2014-es ukrajnai orosz beavatkozás nyomán bevezetett nyugati szankciókra válaszul Moszkva korlátozta az európai élelmiszerek importját, a lengyel termelők elvesztették legnagyobb piacukat, Oroszországot. Ezért új exportlehetőségek után kellett nézniük, amit az unió belső piacán találtak meg. A lengyelek a francia hőbörgést a potenciális vásárlóinkkal szembeni hangulatkeltésnek minősítették.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?