2022. október 5. szerda Aurél

Így lesz olcsóbb a lazac: ipari algaolajjal etetik

agrarszektor.hu
A kutatók évek óta azon dolgoznak, hogy a lehető legolcsóbban és legnagyobb mennyiségben állítsanak elő omega-3-zsírsavat. Az élettani szempontból fontos telítetlen zsírsav az állatok táplálásában is esszenciális elem. A tudósok most a lazacok táplálása érdekében alkottak meg egy olajtermelő algarendszert.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A halfogyasztás a '70-es évek óta megháromszorozódott a világban, ezért egyre nagyobb gond a tenyésztett halak termelésének fokozása. Egy német-holland konzorcium terméke most áttörést hozhat a halak takarmányozásában - áll azuzlet.hu oldalán. A hal nem csak egészséges, de az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen omega-3-zsírsav legfontosabb forrása is. A vegyület stabilizálja az immunrendszert, védi a szívet és az agyat, kedvező hatással van a mentális közérzetre és a memóriára. Ráadásul a haltermelés ökológiai lábnyoma sokkal kisebb a szárazföldi hústermelésénél.

Csakhogy a fogyasztás növekedését nem követi a halászat, a természetes vizekből lehalászott halmennyiség 30 éve stagnál. A világtengerek 30 százaléka túlhalászott, 60 százalékában a halállomány a természetes reprodukciós képessége határán van. Így az éves fogyasztás több mint fele, 180 millió tonna, tenyészetekből származik. A legnagyobbak a norvég, a chilei és az ausztrál partoknál találhatóak.

A halhús omega-3-zsírsava a táplálékláncon keresztül jut az állatba. A planktonok elfogyasztják a mikroalgákat, hogy aztán a kishalak táplálékévá váljanak, őket végül felfalják a ragadozó nagyhalak, például a lazacok. A farmokon tenyésztett ragadozóhalak táplálásához évi 16 millió tonna kishalra lenne szükség. Ez a teljes vadon halászott mennyiség fele. A tengerek túlhalászásával egyre nehezebb ennyi halat kifogni és így lazacok táplálékát biztosítani. (Megjegyezzük: az állati fehérjék - húsliszt, vérliszt - etetése, beleértve a rovarokat is, a halak esetében megengedett, így nemcsak kishalat esznek a lazacok - agrárszektor.hu.)

EZ IS ÉRDEKELHET
Erre a problémára keresett megoldást a német-holland tulajdonú Veramaris. A cég kutatóközpontja az amerikai szárazföld szívében, egy nebraskai kisvárosban, Blairben található. A kuttatók a tenyésztett lazacokat közvetlenül algaolajjaltáplálták. Az algák fejlődéséhez elengedhetetlen a cukor. Ezt a Viomaris a nebraskai kukoricából nyeri (valahogy úgy, ahogy mi izocukrot gyártunk a magyar kukoricából - agrárszektor.hu). Néhány vitamin mellett ez a cukor a tápláléka algák milliárdjainak. Végül erjesztik és leszűrik a tenyészetet, csak az aranyszínű, sűrű állagú olaj marad vissza. A folyadék kinézetre juharszirupra, illatra szójaszószra emlékeztet. Az algaolajat aztán összekeverik egyéb tápanyagokkal, granulálják, és máris kész a táp.

Egy tonna algaolaj ezzel a módszerrel előállítva 60 tonna tengerekből kifogott kishalat helyettesít.

A Veramaris azt ígéri, rövid időn belül évi 1,2 millió tonna előállítására lesz képes. Ez másfélszer annyi kishalat pótolna, mint amennyit évente a Földközi-tengerből kihalásznak, és fedezné a lazacfarmok tápanyag-igényének 15%-át. A cég hosszabb távon rákok, sőt kutya- és macskaeledel előállításához is felhasználná az iparilag előállított algaolajat. Más cégek algák helyett génmanipulált növényekből nyernék az értékes zsírsavat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01