Így lesz olcsóbb a lazac: ipari algaolajjal etetik

agrarszektor.hu
A kutatók évek óta azon dolgoznak, hogy a lehető legolcsóbban és legnagyobb mennyiségben állítsanak elő omega-3-zsírsavat. Az élettani szempontból fontos telítetlen zsírsav az állatok táplálásában is esszenciális elem. A tudósok most a lazacok táplálása érdekében alkottak meg egy olajtermelő algarendszert.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A halfogyasztás a '70-es évek óta megháromszorozódott a világban, ezért egyre nagyobb gond a tenyésztett halak termelésének fokozása. Egy német-holland konzorcium terméke most áttörést hozhat a halak takarmányozásában - áll azuzlet.hu oldalán. A hal nem csak egészséges, de az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen omega-3-zsírsav legfontosabb forrása is. A vegyület stabilizálja az immunrendszert, védi a szívet és az agyat, kedvező hatással van a mentális közérzetre és a memóriára. Ráadásul a haltermelés ökológiai lábnyoma sokkal kisebb a szárazföldi hústermelésénél.

Csakhogy a fogyasztás növekedését nem követi a halászat, a természetes vizekből lehalászott halmennyiség 30 éve stagnál. A világtengerek 30 százaléka túlhalászott, 60 százalékában a halállomány a természetes reprodukciós képessége határán van. Így az éves fogyasztás több mint fele, 180 millió tonna, tenyészetekből származik. A legnagyobbak a norvég, a chilei és az ausztrál partoknál találhatóak.

A halhús omega-3-zsírsava a táplálékláncon keresztül jut az állatba. A planktonok elfogyasztják a mikroalgákat, hogy aztán a kishalak táplálékévá váljanak, őket végül felfalják a ragadozó nagyhalak, például a lazacok. A farmokon tenyésztett ragadozóhalak táplálásához évi 16 millió tonna kishalra lenne szükség. Ez a teljes vadon halászott mennyiség fele. A tengerek túlhalászásával egyre nehezebb ennyi halat kifogni és így lazacok táplálékát biztosítani. (Megjegyezzük: az állati fehérjék - húsliszt, vérliszt - etetése, beleértve a rovarokat is, a halak esetében megengedett, így nemcsak kishalat esznek a lazacok - agrárszektor.hu.)

EZ IS ÉRDEKELHET
Erre a problémára keresett megoldást a német-holland tulajdonú Veramaris. A cég kutatóközpontja az amerikai szárazföld szívében, egy nebraskai kisvárosban, Blairben található. A kuttatók a tenyésztett lazacokat közvetlenül algaolajjaltáplálták. Az algák fejlődéséhez elengedhetetlen a cukor. Ezt a Viomaris a nebraskai kukoricából nyeri (valahogy úgy, ahogy mi izocukrot gyártunk a magyar kukoricából - agrárszektor.hu). Néhány vitamin mellett ez a cukor a tápláléka algák milliárdjainak. Végül erjesztik és leszűrik a tenyészetet, csak az aranyszínű, sűrű állagú olaj marad vissza. A folyadék kinézetre juharszirupra, illatra szójaszószra emlékeztet. Az algaolajat aztán összekeverik egyéb tápanyagokkal, granulálják, és máris kész a táp.

Egy tonna algaolaj ezzel a módszerrel előállítva 60 tonna tengerekből kifogott kishalat helyettesít.

A Veramaris azt ígéri, rövid időn belül évi 1,2 millió tonna előállítására lesz képes. Ez másfélszer annyi kishalat pótolna, mint amennyit évente a Földközi-tengerből kihalásznak, és fedezné a lazacfarmok tápanyag-igényének 15%-át. A cég hosszabb távon rákok, sőt kutya- és macskaeledel előállításához is felhasználná az iparilag előállított algaolajat. Más cégek algák helyett génmanipulált növényekből nyernék az értékes zsírsavat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?