Szomorú számok: aggasztóan kevés zöldséget esznek a magyarok

agrarszektor.hu
Az Eurostat adatai alapján az EU tagállamai közül Magyarország az utolsó helyen áll a napi zöldségfogyasztás tekintetében. A lakosságnak csupán 30%-a fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget. Ezért a Bonduelle országos kutatást végzett, hogy felmérje a hazai élelmiszerfogyasztási szokásokat és az azokra ható tényezőket.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével összeállított reprezentatív kutatás eredményei szerint kiemelten alacsony a hüvelyesek aránya a magyarok étkezésében, de a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul a mindennapi táplálkozás során - írja közleményében a Bonduelle. A legnépszerűbb zöldségek közé a burgonya, valamint a jellemzően vacsorához fogyasztott paradicsom és paprika sorolható, de ezek is csupán egynegyedét teszik ki az étkezésnek. Ennek valamilyen szinten tudatában is vannak az emberek, ugyanis az eredmények szerint a lakosságnak csak közel egyharmada gondolja úgy, hogy gyakran táplálkozik egészségesen, a döntő többség saját bevallása szerint is csak néha vagy ritkán tesz így. A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A motivációs tényezőket tekintve elmondható, hogy a magyarok leginkább azért fogyasztanak zöldségeket, mert azok egészségesek, finomak, vitamindúsak és rostban gazdagok. A környezettudatosság, főként az élelmiszerpazarlás elkerülésére való törekvés egyre inkább jellemző a társadalomra, de egyelőre nem a zöldségtermesztés kis ökológiai lábnyoma motiválja az embereket a zöldségfogyasztásra, ez a szempont a listán az utolsó helyen szerepelt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban! (x)

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.

FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. november 3. 13:27