Megint tejben-vajban fürdünk?

agrarszektor.hu
Magyarországon a tej felvásárlási ára egy év alatt 9%-ot javult, míg uniós átlagban csökkenést mértek októberben. Ugyanis a tejkvóta megszűnését követő piaci vihar elült végre, és ismét emelkedő pályán van az európai tejtermelés. Bár itthon ezt még nem látjuk, uniós szinten már másfél éve csökken a vaj átlagára. Ugyanakkor a sajt kiváló exportpiaci lehetőségei magasan tartják e termék árát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A  Tej Terméktanács piaci helyzetelemzéséből kiderül, hogy az EU-28 tehénkivágásainak alakulása a 2019. évi, I-VIII. havi adatok alapján jelentős csökkenést mutat: az év eddigi szakában 6,4%-kal kevesebb tehén került selejtezésre, mint tavaly. (Forrás: Clal)  Ausztrália, Új-Zéland, az USA és az EU-28 mellett Argentína, Ukrajna, Fehéroroszország, Chile és Uruguay adatait vizsgálva elmondható, hogy csak az EU-ban (+0,4%) és az USA-ban (+0,2%) nőtt a termelés, a többi területen csökkenést mutatnak a számok. Ausztrália 8,2, Uruguay 6, Argentína és Chile 3-3, Új-Zéland 0,5, Fehéroroszország 0,1%-kal alacsonyabb termelést produkált, mint előző évben. (Forrás: Clal)

Az állattenyésztést érintő fontos kérdések is terítékre kerülnek a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián. A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

Az EU-28 átlagára októberben gyakorlatilag nem változott, a 34,37 eurócent/kg ár ugyanakkor az egy évvel korábbi árnál 4%-kal alacsonyabb. Eközben a spot piaci árak a teljes tejnél novemberre kis mértékben, 1%-ot csökkentek, míg a fölözött tejnél folyamatos a növekedés, a novemberi emelkedés 2%-os. A fölözött tej spot árának egy év alatti növekedése ezzel 30%-os, a teljes tej novemberi ára azonban már a 2018. novemberi ár alá süllyedt 1%-kal. (Forrás: MMO, Clal)

A vizsgált tejzsír alapú termékek uniós árváltozása november és október között mérsékelten alakult: a sajtnál és a tejszínnél 0,5% közeli volt a növekedés, a vajnál ugyanakkor csaknem 1,5%kal csökkent az ár. Az egy évvel korábbi árakat tekintve a tejszín árának elmaradása már alig 10%-os, míg a vaj ára 20%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Mindeközben a júliusig folyamatosan az előző évi árszint felett mozgó sajtár, köszönhetően az enyhe emelkedésnek, már csak 1%-kal marad el a 2018. novemberi ártól. (Forrás: Clal)

Eközben Magyarországon a tej felvásárlási ára októberben újra emelkedett, és elérte a 104,86 Ft/kg-ot. A kiviteli ár ugyancsak emelkedett, újabb 3%-ot javulva már 115,30 Ft/kg. A két ár közötti különbözet 10%. Az októberi kiviteli ár gyakorlatilag megegyezik a 2018. évivel, míg a felvásárlási ár egy év alatt 9%-ot javult. (Forrás: AKI) A tej és tejtermékek hazai külkereskedelmében 2019 első nyolc hónapjában mind az export (+2%), mind az import (+3%) vonatkozásában növekedés következett be értékben kifejezve 2018 hasonló időszakához mérten. Ezzel a vizsgált időszak legmagasabb értékeit produkálta a 2019. év, mindkét reláció tekintetében. Az export és az import egymáshoz viszonyított aránya ugyanakkor a 2018. évi magas szinten maradt, az első 8 hónap vonatkozásában 18%-kal magasabb értékben importáltunk tejterméket, mint amennyi exportra került. (Forrás: KSH)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?