2022. október 5. szerda Aurél

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozás felsőfokon: átfogó oktatás a szakma szerelmeseinek

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága kétszer kétnapos, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás témakörét felölelő, gyakorlatorientált programot szervezett a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Konzervtechnológiai Tanszékén.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A "Tanuljuk Együtt!" program első eseményére november 22-23. között került sor. A 24 résztvevő rövid bemutatkozása után első nap a másnapi gyakorlatok minél jobb megértését megalapozó előadásokat hallhattak a résztvevők. Először az élelmiszerek, kiemelve a zöldség- és gyümölcskészítmények, romlási folyamatairól, az azokat okozó mikrobákról szereztek részletes ismereteket, majd a hőkezelésről, mint tartósítási eljárásról, továbbá a kisüzemi méretek között is jól alkalmazható berendezésekről hallhattak előadást. A nap zárásaként pedig hasznos információkkal bővíthették ismereteiket az adalékanyagokról, azok hatásairól, előnyeiről és hátrányairól.

A második nap már teljes mértékben a gyakorlatról szólt, melyet két csoportra osztva (külön gyümölcs- és zöldségfeldolgozó) végeztek. Míg a gyümölcsfeldolgozással foglalkozók lekvárkészítéssel, az ahhoz használható pektinfajtákkal, különböző receptek kipróbálásával foglalkoztak, addig a zöldségfeldolgozást végzők megismerkedhettek a húzatás szerepével, technikájával, valamint a hőkezelés méretezésével. A gyakorlatok mindkét csoportnak érzékszervi bírálattal ért véget, mely során kiértékelték az általuk elkészített termékeket.

Kép forrása: Getty Images

A program második modulja december 5-6-án zajlott, ahol a résztvevők tovább bővíthették ismeretüket a zöldség- és gyümölcskészítmények területén. A rendezvény első napján elméleti előadások keretében bemutatták az aszalás és a szárítás alapjait, illetve a melléktermékek felhasználhatóságának lehetőségeit, olvasható a NAK oldalán. Az előadók hangsúlyozták, hogy a fogyasztói réspiacok kiszolgálására adhatnak megoldást a különleges alapanyagok, illetve jelentős polifenol-tartalommal és antioxidáns kapacitással rendelkező törkölyök (pl. alma, homoktövis, fekete bodza) készítményekben történő felhasználása, rostdúsítás gyanánt. Felhívták a figyelmet a csomagolás lényegére, vagyis hogy ne jusson be semmi a termékbe, ugyanakkor megakadályozza, hogy értékes összetevők (pl. aroma) kijussanak a környezetbe. Így az ideális csomagolóanyag és csomagolási megoldás tekintetében fontos, hogy a termék jellegzetességéhez illeszkedő megoldás kerüljön kiválasztásra, mindezt a megfelelő marketing hatással kombinálva.

Mindemellett a hazai és a nemzetközi élelmiszer-előállítást érintő szabályozások ismerete elengedhetetlen, így az előadások között ezek is részletesen bemutatásra kerültek, különös tekintettel az élelmiszerek jelölésének önkéntes és kötelező elemeire. Annak ellenére, hogy a végső fogyasztóhoz vagy a végső fogyasztót közvetlenül ellátó helyi kiskereskedelmi létesítményekbe közvetlenül a gyártó által, kis mennyiségben szállított élelmiszerek esetében (kistermelői élelmiszerek) − ideértve a kézműves élelmiszereket is - a tápérték adatok jelölése nem kötelező, abban az esetben, ha ezt önkéntesen megteszi az előállító, akkor a 1169/2011/EU rendelet előírásait be kell tartania. Ehhez segítségképpen kiszámításra került egy több összetevőből álló gyümölcskészítmény tápanyag összetétele. A higiénia és az élelmiszer-biztonság elveinek betartása minden élelmiszer-előállító számára kötelező, így ehhez is segítséget kaptak a képzésen résztvevők. A program zárásaként a részvevők a Szent István Egyetem kísérleti laboratóriumában többféle zöldség- (savanyúságok, krémek), illetve gyümölcskészítmény (lekvárok, levek) előállítását ismerhették meg.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01