Itt a javaslat: ezzel a lépéssel mentenék meg örökre a magyar mézet

Itt a javaslat: ezzel a lépéssel mentenék meg örökre a magyar mézet

agrarszektor.hu
A Magyar Élelmiszerkönyv módosításával javítaná a hazai mézek piaci pozícióját az Agrárminisztérium. Ezzel az intézkedéssel nem csak a kínai hamisítványok tűnhetnének el a boltok polcairól, de a fogyasztók is jól járnának, hiszen pontos tájékoztatást kaphatnának a termékek eredetéről. Emellett kialakítás alatt van egy magyar autentikus mézadatbázis is, amely tovább javítaná a laboratóriumi vizsgálatok hatékonyságát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Míg Európa-szerte egyre nagyobb gondot jelent a Kínából beáramló hamisított méz, a hazai piacot az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően sikerült megtisztítani a silány minőségű áruktól, és a boltok polcain döntően csak eredeti mézek közül válogathatnak a vásárlók - írja a Magyar Nemzet. Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában jelezte: nehéz a hamisított mézek laboratóriumi azonosítása, ezért hazánk 2015-től kezdődően számos intézkedést vezetett be a magyar mézpiac megtisztítása érdekében. A hatóságok azóta is fokozottan ellenőrzik ezt a termékcsoportot, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mintavételi eljárása pedig a kiskereskedelem mellett a mézkiszerelő üzemek telephelyeire is kiterjed. A vállalkozókra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség a mai napig él, az így kapott ­információk alapján pedig biztosra vehető, hogy kínai eredetű mézszállítmány közvetlenül nem érkezik hazánkba ugyanakkor a tárcavezető szerint a magyar piacon kapható import mézek legtöbbje Ukrajnából származik.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Annak érdekében, hogy a hamisítványokat laboratóriumi ellenőrzéssel minél könnyebben ki lehessen szűrni, hazánk csatlakozott az Európai Bizottság mézmintavételi programjához. Emellett elindult a Nébih mézhamisítás elleni projektje is, amelynek részeként folyamatban van a magyar autentikus­ mézadatbázis kialakítása. A laboratóriumi vizsgálatok hatékonysága ennek köszönhetően a jövőben tovább javul majd. A minőségi magyar méztermelés védelmét és a mézhamisítás elleni összehangolt fellépést a Nébih és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület együttműködése segíti.

Az európai mézválság ugyanakkor így is érinti a magyar méhészeket, ezért az agrárkormányzat nemrég egy több pontból álló uniós intézkedési csomagra tett javaslatot. Ennek egyik legfontosabb eleme a mézek eredetjelölésének szigorítása, így a fogyasztók a tényleges származási hely feltüntetése mellett választhatnak a különböző termékek közül. A tárcavezető szerint a minisztérium tervei közt szerepel a Magyar Élelmiszerkönyv ilyen irányú módosítása is. Az intézkedés célja javítani a magyar mézek piaci helyzetét itthon és az unióban egyaránt. A lépés a fogyasztóknak is kedvezne, hiszen a termékek csomagolásán pontos tájékoztatást találhatnak a méz termőhelyével kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03