Átrendeződött a nemzetközi marhahúspiac: ezek az aktuális trendek

Átrendeződött a nemzetközi marhahúspiac: ezek az aktuális trendek

agrarszektor.hu
Kína továbbra is a legnagyobb marhahús-vásárló a világon, az ázsiai ország várhatóan 2,2 millió tonna marhahúst importál 2020-ban. A piac átrendeződését az is segítette, hogy a koronavírus-krízis erősen befolyásolja az ausztrál vöröshúsok kivitelét, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2019-ben Kína 11%-kal növelte marhahús-fogyasztását, ezzel elérte a 8,33 millió tonnát, míg az egy főre jutó fogyasztás a 2016. évi 4,88 kilogrammról 5,95 kilogrammra nőtt 2019-ben, olvasható a NAK oldalán. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a marhahústermelés tavaly 4%-kal nőtt, teljes mennyisége elérte a 6,67 millió tonna, így 1,66 millió tonna teret hagy a marhahús behozatalának. Ez a marhahús behozatalának 60%-os növekedését jelenti 2018-hoz képest és a tendencia várhatóan folytatódik ebben az évben is, mivel a sertéshús hiánya a kínai piacon az afrikai sertéspestis-válság miatt arra készteti a fogyasztókat, hogy alternatív, helyettesítő termékeket keressenek a sertéshúsra.

Az elemzők 2020-ra 2,2 millió tonnás marhahús-behozatalt várnak a kínai piac keresletének fedezésére. A koronavírus kitörése, a piac lezárásakor Kína januárban és februárban 300 ezer tonna marhahúst importált. A Covid-19 válság idején a kínai fogyasztók 79%-a növelte az otthon főzést, míg csak 4%-uk jelentette a házi készítésű ételek csökkenését. A gazdag kínai fogyasztók 32%-a számolt be a marhahús-fogyasztás növekedéséről és csak 5%-uk csökkentette a fogyasztását.

A fogyasztói szokások megváltozása a marhahús-exportőrök számára lehetőséget biztosíthat a kínai piacra való belépésre. Az év első két hónapjában Kínában a kisebb beszállító országokból származó marhahús-behozatal teljes mennyisége 11 457 tonna volt, amely 82%-kal haladja meg az előző év azonos időszakában bejelentett mennyiséget. Így Írországot és az Egyesült Államokat - mindkét ország több mint 1500 tonna marhahúst szállított - Ukrajna, Kazahsztán, Bolívia, Panama, Namíbia és Magyarország követi.

A piac átrendeződését az is segítette, hogy a koronavírus-krízis - az aszály következtében kialakult drasztikus állatlétszám csökkenés mellett - erősen befolyásolja az ausztrál vöröshúsok kivitelét. A Meat and Livestock Australia (MLA) súlyos zavarokról számolt be szinte minden exportpiacon, például a légi árufuvarozást korlátozó rendelkezések, a járatok törlése, a kikötőkben tartott, a globális forgalomba nem visszatért hűtött konténerek hiánya, valamint a munkaerőhiány és lassú vámkezelés következtében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?