Vallottak a magyar szamócások: ezért mérik idén aranyáron a hazai epret

Vallottak a magyar szamócások: ezért mérik idén aranyáron a hazai epret

agrarszektor.hu
Nincs élőmunkaerő-igényesebb területe a zöldség- és gyümölcságazatnak a bogyós termésű növényeknél, azon belül is az epernél. A magyarországi termőterület nagysága legjobb esetben stagnál, vagy inkább csökken, ami betudható a termelők kiöregedésének, az olcsó importnak vagy éppen a befolyásolhatatlan, szeszélyes időjárásnak. Hogy a koronavírussal indított 2020-as év mennyire volt jobb vagy rosszabb az előző szezonoknál, arról két vidéki termelő mondta el tapasztalatát a HelloVidéknek.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A magyarországi üzemi szamóca-termőterület (a 2019-es SAPS-adatok szerint) körülbelül 650 hektár körül mozog, aminek 20-20%-a Bács-Kiskun és Pest megyében található, amelyek mellett még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyékben találhatóak jelentősebb ültetvények. A termelők fele fóliában, fele szabadföldön termeszti a növényt, amiből az időjárási viszonyok miatt évi 8-10 tonnával számolhatunk, amihez jön még évente körülbelül 3 ezer tonna nyomott áru import a KSH-adatok szerint, írta meg a HelloVidék.

Április végén még úgy tűnt, hogy a magyar eper lesz a járványhelyzet egyik nagy hazai nyertese, amit az előző évek áraihoz képest jóval kedvezőbb áron lehet majd megvásárolni. A bizakodásnak hangot adó vélemények azonban úgy tűnik, elhamarkodottak voltak, mert az időjárás, mint oly sokszor, most is közbeszólt, ami bár a görög, olasz és spanyol termést megtizedelte, a magyar termelőknek is odavágott.

Az áprilisi éjszakai fagyok, többek között egy ízben -8C° is volt, legalább a termésmennyiség 30%-át elvitte, erősítette meg az eper számára kedvezőtlen hőmérsékleti viszonyokat a Kecskemét-Szarkásban székelő Hírös Eper kertészmérnöke, Rozmán-Gál Annamária, akik több mint 10 ezer négyzetméteren termesztik szabadföldön a növényt. Nem volt ez másként néhány megyével odébb, a Békéscsaba mellett működő Kovács Farmon sem, ahol 3 ezer négyzetméteren fele-fele arányban termesztik fóliában és szabadföldön az epret. Az eprészet tulajdonosa, Kovács Sándorné elmondta, hogy nagyon szépen indult a szezon, viszont áprilisban jöttek a mínuszok, és bár próbáltak védekezni a fagyok ellen füstöléses módszerrel és vízpermetezéssel is, de sajnos nem sikerült teljesen megvédeni az ültetvényeket, 30-40%-os lett a fagykár. Ehhez képest nagyon szépen helyreállt az eper, ami nagyon-nagyon túlélő, így egész jó lett ez az év. Az ár is kompenzált, elég jó, magas áron tudott menni, még a végén is 1800 forintos áron adták a piacon, szedd magad akcióban pedig 1400 forint volt kilója.

Rozmán-Gál Annamária szerint az idei év annyiban kedvezett a magyar termelőknek, hogy az import dömping nem nyomta le a nagybani piaci árakat, ahol az eper még most is 1200-1600 forintos átlagár körül mozog. Ők a Szedd magad akcióban kilónként 1200-ért, 5 kg felett viszont pedig 1000 forintos áron tudták adni a finom hazai gyümölcsöt. Az előző években nagy port kavart "magyar köntösbe bújtatott import áru" jelenségnek nem voltak szemtanúi a Kecskemét-szarkási kertészetben, ugyanakkor a kertészmérnök hozzátette, a Bács-Kiskun megyei megyeszékhely van annyira zárt közösség, hogy pontosan tudják, ki a termelő és ki a nepper, szakmai szemmel nézve pedig messziről kiszúrják, ha valaki faládákban próbál túladni a görög vagy spanyol epren.

A békéscsabai Kovács Sándorné azt tapasztalta, hogy a fogyasztókban a negatív hírek hatására van egy bizonyos szintű bizalmatlanság, elhiggyék-e az árusnak, valóban termelővel állnak-e szemben, vagy báránybőrbe bújt kereskedőre gyanakszanak, ezért a sokéves jelenlét a piacon alapból sokat nyom a latban. Kovács Sándorné szerint a koronavírus-helyzet megakadályozta, hogy külföldről behozzák a kamionokkal az epret, talán ezért ilyen magas idén az eper ára. A Kovács Farm tulajdonosa azt vette észre, hogy a piacon az emberek inkább megveszik a drágábbat, csak magyar legyen, minthogy göröggel vagy spanyollal próbálkozzanak. Kovács Sándorné szerint lehet, hogy ezek a vásárlók korábban egyszer-kétszer belefutottak egy rágós gumi állagú, íztelen eperbe, aminek az illata viszont nagyon jó volt, mert azt parfümmel szokták illatosítani.

A legnagyobb problémát a hazai epertermesztőknek tehát egyértelműen az import jelenti. Mind a kecskeméti, mind a békéscsabai termelő kiemelte, bár jók az intenzív termelésre igénybe vehető támogatások és vis maior esetén az anyagi kompenzációk, valódi segítséget az jelentene, hogy addig kívül tartanák az import gyümölcsöt, amíg le nem cseng határon belül az eperszezon. Mindazonáltal nem lehet elmenni amellett sem, hogy az eper az egyik legkézimunka-igényesebb gyümölcs, viszont a multik elszívóereje miatt hatalmas az emberhiány, a szezonális munkák mellett egyre kevesebben hajlandóak elköteleződni, a termelőknek pedig 5 év alatt dupla annyi órabért kell kifizetniük, míg az eladási árak ezzel szemben nem változtak.

Pontosan azért hagytuk abba a hajtatást a fóliában, és bővítettük ki a "szedd magadot" mert nem találtunk a munkájára igényes, megbízható munkavállalókat. Természetesen több időt és energiát kell fordítani rá, hogy nyitva tudjunk tartani, továbbá marketing- és kommunikációs tevékenységet is kell folytatni a többi mezőgazdasági munka mellett. Ez többlet időráfordítást jelent

- mondta a "Szedd magad" akcióról Rozmán-Gál Annamária.

A békéscsabai Kovács Farmon is azt tervezik, hogy kibővítik a szabadföldi eperterület nagyságát, mert a koronavírus ide vagy oda, az előző évekhez képest ugyanakkora, ha nem nagyobb volt az érdeklődés a saját szedésű eperre. Kovács Sándorné elmondta, hogy az emberek nagyon szeretik a saját szedésű epret, amire még most is nagy kereslet lenne, csak már nincs meg hozzá a szükséges mennyiség. A termelő elmondta, hogy ha valaki úgy ment ki hozzájuk, hogy szeretne szedni 3 kilót, egyszerűen nem tudta abbahagyni, és 5-6 kiló lett belőle a végére. Idén a karantén miatt nagy igény volt rá, mert az emberek szerettek volna kiszabadulni, kimenni a friss levegőre akár a gyerekekkel együtt.

Nagyon élvezték. Negatívumot nem tudok megemlíteni. Nyilván jobban válogatják a szemeket, valaki a nagyokat szedi le, mert úgy gondolja, az a legfinomabb, míg mások a kicsit is leszedik. Nyilván utána nekünk még át kell szednünk, de nem hagynak rajta olyan sokat

- emelte ki a "Szedd magad" akcióval járó pozitívumokat Kovács Sándorné.

A Kecskemét-Szarkásban székelő Hírös Eper tulajdonosa első generációsként vágott bele az epertermesztésbe, amibe olykor-olykor kamasz gyermekei is besegítenek, akik egyelőre nem gondolkodnak a mezőgazdaságban munkalehetőségként. A békéscsabai Kovács Farmon négy éve kezdtek bele a termelői munkába, és bár folyamatosan érzékelik az ágazatban tapasztalható problémákat, hogy a bürokrácia nem segíti az őstermelőket, a fiatalok pedig egyre kevésbé látják benne a megélhetési lehetőséget, egyelőre bizakodóak, nem szeretnének felhagyni a munkával. Kovács Sándorné nem mellesleg hozzátette, hogy pár évvel ezelőtt álltak át a görögdinnyéről, amit előtte 20 évig termeltek, de most már csak pár sor sárgadinnyéjük van. Azt is nehéz termelni, de sokat visznek belőle exportra, amit tőlük 35 forintért vesznek át, Németországban meg 1 euró alatt nem lehet megvenni.

Mindenki ráteszi a kis hasznát, és pont a termelő van legalul, akinek a legtöbb munkája van vele. Ezt megelégeltük, ezért hagytuk abba, és álltunk át az eperre. Ezt csináltuk egész életünkben, ezért reméljük, hogy tovább is fogjuk tudni vinni

- mondta Kovács Sándorné.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?