Kiderült: ennyit kérhetnek idén egy kiló magyar meggyért

Kiderült: ennyit kérhetnek idén egy kiló magyar meggyért

agrarszektor.hu
A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a 2020-as évre előzetes meggypiaci árprognózist készített. Az ebben szereplő megállapítások tájékoztató jellegű információnak minősülnek, és egyetlen piaci szereplőre sem kötelező erejűek. A FruitVeb a tévedés, illetve a változtatás jogát és lehetőségét fenntartja magának.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A 2020-as előzetes meggypiaci árprognózis kapcsán a FruitVeB kijelentette, hogy az mindössze tájékoztató jellegű információ, becslésen alapszik, ezáltal bizonytalansággal terhelt, és semmilyen módon nem kötelező érvényű, egyik piaci szereplőt sem köti a piaci áralkuban. Mivel a FruitVeB tagjai között termelők, TÉSZ-ek, kereskedők és feldolgozók egyaránt megtalálhatók, a prognózis a vevői és eladói oldal jelenlegi álláspontja és várakozásai közötti középút megtalálására törekszik. Ezáltal jellemvonása, hogy tompítja a szélsőséges árviszonyokkal összefüggő várakozásokat, és adott esetben pontosan egyetlen fél szubjektív álláspontját sem tükrözi vissza. A tényleges piaci árak azonban a piaci szereplők közötti alkuban dőlnek el. A tévedés, illetve a változtatás jogát és lehetőségét fenntartjuk, olvasható a FruitVeB oldalán.

Az árprognózis a belföldi piacon értékesített, I. osztályú, konzervipari és fagyasztóipari alapanyag ÁFA nélküli (nettó) árára vonatkozik, továbbá nagyobb árutételekre és a "hazai feldolgozó üzembe beszállítva" paritáson értendő. Az árprognózis során a FruitVeB abból indult ki, hogy az elmúlt tíz évben - a nagyon rövid távú, abszolút szélsőségektől eltekintve - a nettó 80-280 Ft/kg között mozgott a hűtő- és konzervipari alapanyagnak szánt, belföldön értékesített meggy fenti peremfeltételek mellett értendő nettó értékesítési átlagára. Tehát ez tekinthető a belföldi piacon kialakuló árintervallumnak, hozzátéve, hogy bizonyos szezonokban egy-egy rövid időre akár ezen sáv alá (60 Ft/kg) vagy fölé (300-320 Ft/kg) is billenhetett az ár. Az árcentrum (sokéves átlagár) a 160-170 Ft/kg magasságában alakult, így ez tekinthető annak az "egyensúlyi árnak", melyet a termés- és piaci prognózisban kifejtett "egyensúlyi állapotnak" megfelelő helyzetben kíván a piac fizetni a meggyért.

Megjegyzendő, hogy a települések helyi felvásárló pontjain az árak ennél 40-70 forinttal is alacsonyabbak lehetnek. A Németországba kiszállított exporttételek árai pedig "vevőhöz kiszállítva" paritáson - az előkészítés és szállítás többletköltségei és a nyitva szállítás plusz kockázatai miatt - ennél általában 50-80 Ft-tal magasabbak.

A FruitVeB, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) által már közzétett termés- és piaci prognózisra - különös tekintettel a "Kereslet-kínálati viszonyok, piaci kilátások" fejezetben leírtakra - alapozva a várható árak vonatkozásában a következő megállapítások tehetők:

1. Magyarországon a konzerv- és hűtőipari alapanyag meggy ára - meghatározó volumenénél fogva - értelemszerűen a konzervipari szegmensben "dől el". E szegmensben a Magyarországon várható alacsony termés és a becsülhető meggybefőtt-készletek alapján egyértelműen keresleti piacra lehet számítani.

2. A keresletet és kínálatot meghatározó tényezőket, valamint a piaci szereplők értékítéletét összegezve ebben az évben arra számítunk, hogy I. osztályú hűtő- és konzervipari alapanyag esetében az elmúlt 10 évben kialakult - fentiekben jellemzett - árintervallum felső harmadában fognak mozogni az árak.

3. Az eddig látható kép alapján nem számítunk erősen hektikus szezonra, azonban a szezonon belüli kisebb ármozgásokra van esély, amit - bekövetkezésük esetén - alapvetően a következő tényezők válthatnak ki (lásd a termés- és piaci prognózisban a kínálatot nagyon rövid távon meghatározó tényezőket; hangsúlyozva, hogy a jelenség bekövetkezésének valószínűsége és mértéke jelenleg megbecsülhetetlen):

  • a ténylegesen szüretelt mennyiség: hangsúlyozva, hogy a fán lévő és jelenleg becsülhető termés nem feltétlenül egyezik meg a leszüretelt mennyiséggel, vagyis a piacon megjelenő, tényleges kínálattal (pl. az egyedi gyümölcsméret növekedése felfelé mozdíthatja leszüretelt mennyiséget, az időjárási káresemények lefelé billenthetik a rövid távú kínálatot).
  • a meggyszezon hossza, időbeli elnyúlása, ezzel összefüggésben a kínálat elnyúlása vagy esetleges időszakos összecsúszása;
  • a német és a magyar szüreti szezon időbeni átfedésének hossza;

A léipari meggy szegmense megítélésünk szerint ebben az évben markánsabban el fog válni a konzervipari szegmens piaci folyamataitól. Szerbiában jó termés van, és a csapadékos időjárás részben itt is növeli a lémeggy hányadot, Lengyelországban pedig a helyzethez képest elfogadható a termés. E tényezők pedig e két ország ármeghatározó szerepe okán valószínűsíthetően alacsonyabb szinten fogják tartani lémeggy árakat. (A hazai léipar nagyon szerény európai piaci részesedése okán kénytelen az ármeghatározó országok piaci folyamataihoz igazodni, és "nem tud beszállni" a konzervipari szegmens diktálta versenybe.) Ebből az következhet, hogy a szokásosnál is jelentősebb árkülönbség alakulhat ki a konzervipari meggy és a léiparba értékesített ugyanazon, de minőséghibás (pl. repedt) meggy ára között, mint ahogyan markáns különbség alakulhat ki a kényszerből a léiparba értékesített tételek és a jó minőségű léipari cigánymeggy/Oblacsinszka ára között is.

Amennyiben a fenti tényezők a kínálat (szüretelt mennyiségek) érdemi csökkenése irányába hatnak, akkor a helyzettől függően időszakosan felfelé modulnak el az árak a piacon, míg az időszakos kínálat esetleges emelkedése rövid távon lefelé billenthet az árakon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?