Gondban vannak a brit gazdák: lesz-e elég ember a gyümölcsök betakarítására?

Gondban vannak a brit gazdák: lesz-e elég ember a gyümölcsök betakarítására?

agrarszektor.hu
Nagy-Britanniában a zöldségtermesztés mellett a nyári gyümölcsszüretet is a kelet-európai vendégmunkások szokták elvégezni. Ám a koronavírus-járvány és az utazási korlátozások miatt - a különféle kedvezmények dacára - nem érkeztek akkora számban a szigetországba, amekkorára szükség lenne. A brit kormány megpróbálta az állás nélkül maradt lakossággal enyhíteni a munkaerőhiányt, de a jelek szerint nem jártak átütő sikerrel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A brit kormány hazai munkaerővel próbálta pótolni a koronavírus és az utazási korlátozások miatt kieső létszámot, amiért áprilisban plakátkampányt is indított “Pick for Britain" (Szüretelj Britanniáért) néven, írta meg a Forbes a The New York Times információi alapján. A tavasz során a britek mindent megpróbáltak, hogy a mezőgazdasági munkák felé irányítsák az állás nélkül maradt lakosságot, annyira, hogy még Károly herceg, a brit trónörökös is kivette a részét a mozgósításból.

EZ IS ÉRDEKELHET

A munka azonban - a brit viszonyokhoz mérve - nem valami fényűző: reggel hét órai kezdéssel, gyakran 12 órás munkaidővel, átlagosan heti 415 fontot (kb. 164 ezer forintot) kereshetnek a nehéz fizikai munkával a szedők. Az érdeklődés nagyobb volt, mint amire a brit kormány számított, de az érdeklődők négyötöde nem jut el addig, hogy elhelyezzék őket a kertekben. Az egyik családi veteményes tulajdonosának beszámolója szerint ugyanis a tíz emberből, akivel a hetet indítják, általában három marad velük a hét végére.

Nemcsak a fizikai megterhelés miatt ilyen nagy a lemorzsolódás, hanem azért is, mert a munkáltatók részéről is nagyok az elvárások. Gyorsan és pontosan kell dolgozni, és sok munkáltató már a felkészítő tréningekre szánt időt is inkább valódi munkára fordítja. Egy új, brit munkás 10-30%-kal kerül többe, mint egy kelet-európai és úgy 3-4 hét alatt tudja úgy igazán felvenni a ritmust.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?