2023. december 11. hétfő Árpád
Kulturális kihalás: minden második kocsma és étterem bezárhat Nagy-Britanniában

Kulturális kihalás: minden második kocsma és étterem bezárhat Nagy-Britanniában

agrarszektor.hu
Félő, hogy soha nem nyit ki a karantén után a brit pubok és éttermek fele - véli az egyik brit vendéglátóipari szervezet vezetője. Egyes kocsmák már üzemelnek, elvitelre adnak sört és hagyományos pubételeket. Vajon felszínen maradhatnak-e így?

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Utolsó rendelés! - ezt jelzi a hagyomány szerint megkongatott harang a brit pubban. De az is lehet, hogy a látogatók vészharangot hallottak azon a bizonyos március végi pénteken, amikor Boris Johnson miniszterelnök bejelentette a karantént, és még gyorsan elszaladtak a kedvenc kocsmájukba, írta meg az Infostart.

Korábban az Agrárszektor is írt róla, hogy a British Beer and Pubs Association (BBPA), a sörözők szakmai szervezetének felmérése szerint az Egyesült Királyság 47 ezer kiskocsmájából 19 ezernek a tulajdonosa úgy látta, hogy kénytelen lesz lehúzni a rolót, ha nem jön sürgősen segítség a kormánytól.

EZ IS ÉRDEKELHET

A több mint két hónapja tartó kényszerstop az amúgy is halódó brit pubok felének kimúlását hozhatja magával, mondta Jonathan Downey, egy új kampánycsoport, a pubok és éttermek megmentésére létrehozott Hospitality Union egyik alapítója. A brit vendéglátó ágazat ugyanis évente 130 milliárd dollárt termel a gazdaságnak, illetve termelt a Covid-19 miatt elrendelt karantén előtt. Itt dolgozik a brit munkaerő egytizede, és több millió ember számára nem világos, lesz-e hova visszamennie, amikor véget ér a karantén.

A Newsweek magazinnal nyilatkozó Downey káromkodva fejezte ki kétségbeesését, amikor azt mondta, hogy katasztrófára számít. Az elmúlt 20 évben 10 ezer brit pub zárt már be. Ha nincs nagy változás, akkor a következő 20 hétben húzza le ugyanennyi a rolót, fejtegette a Hospitality Union alapítója.

A szigetországban egyelőre nem világos, mikor nyithatnak ki az éttermek és a pubok. Ez attól is függ, hogy melyik országrészről van szó, mivel a skót, a walesi és az észak-ír részleges autonómiák bizonyos ügyekben maguk dönthetnek. Anglia és Észak-Írország esetében július 20-át emlegetik nyitási dátumként, de közben az angliai kerthelyiségek esetében július 22-e merült fel.

Boris Johnson miniszterelnök közben arról beszélt, hogy a lehető leggyorsabban fel akarják pörgetni a vendéglátóipart, és július 4-ét említette, majd hozzátette, hogy még "kidolgozás alatt állnak az ajánlások". A streetfood ágazatban feltört Jonathan Downey szerint azonban nem kétséges, hogy a brit pubok és az éttermek fele soha nem nyit ki többé.

Az éjszakai életet adó iparágat jól elbaltázták. A haszonkulcs olyan kicsi, hogy ez már nem egy fenntartható üzlet

- mondta Jonathan Downey a Newsweeknek.

Sokan mondják, hogy a remény hal meg utoljára és az utcákon járkálva és a híreket hallgatva, mintha még lenne remény a pubok és éttermek számára. A brit kormány azon dolgozik, hogy az eddig előírt kétméteres biztonságos távolságot egy méterre csökkentse. A vendéglátóipari helyek számára ez azt jelentheti, hogy a korábbi forgalom 40%-a helyett 75% százalékra tudják felfuttatni a fizető vendégek számát. A parkok közelében lévő puboknak azt is engedélyezték, hogy műanyagpohárban mérjék ki a sört. Az elmúlt hetek napsütése oda is vonzotta az embereket, akik elvitelre vehetnek hagyományos pubételeket is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33