Meglepő megoldást találtak a mezőgazdaságban tomboló munkaerőhiányra a britek

Meglepő megoldást találtak a mezőgazdaságban tomboló munkaerőhiányra a britek

agrarszektor.hu
A brit gazdák számos új, robot alapú és automata rendszert terveznek kipróbálni ebben a szezonban az epret, almát, áfonyát, salátát és brokkolit termelő gazdaságokban. Nagy-Britanniában az agráriumban tapasztalható, egyre növekvő munkaerőhiány orvoslására egy új mezőgazdasági-élelmiszeripari konzorcium jött létre, amely a zöldségek és gyümölcsök betakarítása során alkalmazható robotok és automata megoldások használatát szeretné felgyorsítani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A konzorcium azt tűzte ki célul maga elé, hogy a 2021-es betakarítási szezonra már folyamatban legyen a megfelelőnek ítélt technológiák sorozatgyártása, és ezek bevethetőek legyenek a földeken. A projektet a brit gazdákat tömörítő National Farmers' Union (NFU), az University of Lincoln, a brit kormány által létrehozott Agricultural Engineering Precision Innovation Centre (Agri-EPI Centre), a The Manufacturing Technology Centre és a Knowledge Transfer Network (KTN) koordinálja, valamint száznál is több élelmiszer-előállító vállalkozás támogatja, tudhattuk meg a FarmingUK cikkéből.

A jelek szerint a koronavírus-járvány és a Brexit által okozott bizonytalanság a jövőben is befolyással lesz a mezőgazdasági idénymunkákra az Egyesült Királyságban. A statisztikák azt mutatják, hogy a szigetországnak évente körülbelül 80 ezer idénymunkásra lenne szüksége ahhoz, hogy a friss zöldséget-gyümölcsöt betakarítsa és a szállításhoz előkészítse.

Idén a koronavírus elleni védekezés miatt elrendelt korlátozásoknak köszönhetően a becslések szerint a fent említett 80 ezer külföldi idénymunkásnak csupán a 30%-a fog idén Nagy-Britanniába utazni és munkát vállalni, a jövőt illetően pedig teljes a bizonytalanság. Az University of Lincoln intézményében tanító Simon Pearson, a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák professzora szerint ez komoly zavarokat okozhat több piaci szektorban is, így például a zöldségek és a gyümölcsök betakarítása terén is.

Míg az olyan kezdeményezések, mint a "Pick for Britain" az emberi munkaerő hozzáférhetőségét próbálják javítani, most itt egy remek lehetőség a brit mezőgazdasági-élelmiszeripari szektornak és a technológiai ágazat szereplőinek arra, hogy együttműködve felgyorsítsák a robotika és az automatizálás fejlődését

- mondta Simon Pearson.

A professzor azt is elmondta, hogy Nagy-Britannia számos kiváló szakemberrel rendelkezik a robotika és az automatizálás területén, akik már egy ideje dolgoznak a fennálló helyzet lehetséges megoldásain. A konzorcium azt szeretné, ha ezek közül a működőképes elképzelések minél hamarabb a gyakorlatban is bevethetővé válna.

Ali Capper, az NFU Kertészeti és Burgonya Tanácsának egyik tagja elmondta, hogy ez a konzorcium kiváló kezdeményezés, amelyet már jóval korábban életre kellett volna hívni. A szakember szerint a termelőknek folyamatos kihívást jelent az idénymunkások hozzáférhetősége és ezek alkalmazásának költségei is, ráadásul a helyzetet előbb a Brexit, most pedig a koronavírus-járvány is súlyosbította

Jelenleg a Föld számos országa kénytelen megküzdeni az idénymunkások hiánya okozta nehézségekkel. Örülök neki és büszkévé tesz, hogy létrejött ez a konzorcium és energiát fektet abba, hogy felgyorsítsa a robotikai rendszerek elterjedését a zöldség-gyümölcs ágazatban

- mondta Ali Capper.

És hogyan tervezi a konzorcium kezelni a munkaerőhiányt? Az elmondások szerint a kezdeményezés jelenleg öt területre fókuszálja a figyelmét és az erőforrásait:

  • Az együttműködés ösztönzése a robotikai, a mérnöki és a mezőgazdasági közösségek között.
  • Megfelelő források biztosítása az új koncepciók és prototípusok fejlesztéséhez.
  • A mezőgazdasági-élelmiszeripari szektoron belüli és kívüli szakemberek felvétele, hogy segítsenek a koncepciók kidolgozásában.
  • Az új robotok kipróbálása az önkéntesen jelentkező gazdaságokban.
  • Olyan ipari tervezőmérnökök és gyártók keresése, akik képesek legyártani az elfogadott robotokat és automata rendszereket.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?