2022. október 5. szerda Aurél

Tények és tévhitek: íme 4 városi legenda a margarinról

agrarszektor.hu
Miért választják a hangyák a vajat a margarin helyett? Érdemes a zsírokat száműzni a táplálkozásunkból, hogy ne hízzunk el? Tényleg csak egy hajszál különbözteti meg a margarint a műanyagtól? Rengeteg mítosz terjeng a gyakran démonnak kikiáltott margarin kapcsán, de vajon milyen magyarázatok állnak a városi legendák hátterében?

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

1. Az elhízás veszélye miatt érdemes csökkenteni a zsiradékok fogyasztását?

A zsírok és olajok elengedhetetlen részei a táplálkozásnak, a napi kalóriabevitelünk 30 százalékát ajánlott zsiradékok formájában elfogyasztanunk. Az azonban tényleg nem mindegy, mit választunk: egészségünk érdekében csökkentsük a telített zsírok bevitelét, mert megemelhetik a vér koleszterinszintjét. Helyettük részesítsük előnyben a többszörösen telítetlen zsírokat - ezeket az emberi szervezet nem tudja előállítani, így fogyasztásuk elengedhetetlen. A jó minőségű margarinok a vitaminok mellett tartalmazzák ezeket az esszenciális zsírsavakat, hiszen olyan értékes alapanyagokból készülnek, mint a repce-, lenmag- vagy napraforgóolaj. Ha pedig csökkentenénk az elfogyasztott zsír mennyiségét, válogassunk az alacsonyabb kalóriatartalmú termékek között.

2. Miért választják a hangyák a vajat a margarin helyett?

Biztosan mindenki látta már azt a videót, amelyben azt tesztelik le, hogy a hangyák a vaj és margarin közül melyiket választják. Míg az előbbit elfogyasztják, a növényi alapú margarint elkerülik. Ez a közismert magyarázattal szemben azonban nem azért történik, mert a margarin "műélelmiszer" lenne. A hangyák kedvelt táplálékai között a rovarok és a lárvák mellett a cukortartalmú mézharmat is szerepel, ezért ösztönösen keresik az ehhez hasonló ételeket. A margarinok szénhidráttartalma és ezen belül cukortartalma minimális, így nem vonzó a hangyáknak - ezzel szemben a tejcukrot tartalmazó vaj remek választásnak bizonyul a számukra.

3. A margarin valódi élelmiszer?

Ha nem is a hangyák miatt, de gyakran megkérdőjelezik, hogy a margarin "igazi ételnek" számít-e. Pedig a vajhoz hasonlóan a margarinoknak is zsír és víz a fő alkotóeleme azzal a különbséggel, hogy a zsiradéktartalmat - tejzsír helyett - növényi olajok biztosítják. A felhasznált növényi olajok értékes összetevői a készítés folyamán is megmaradnak, hiszen a gyártás egyszerűen az alapanyagok hűtés közbeni keverését jelenti, számos lépése pedig megegyezik a vaj gyártása során alkalmazottakkal. A vállalkozó kedvűek akár otthon is készíthetnek házi margarint: ehhez a növényi olajok, a kenhetőséget biztosító kókuszzsír, víz és egy kis tejszín mellett egy jéggel teli edénybe tett keverőtálra vagy fagylaltgépre van szükség, amelyben az összetevők folyamatos hűtés közben keverhetők össze.

4. Akkor hogy lehet, hogy a margarint kémiailag csak egy hajszál választja el a műanyagtól?

Gyakori érv a margarinnal szemben, hogy kémiai szempontból hasonló a szerkezetű molekulaláncokból áll, mint a műanyagok. Ez így van, ám ugyanez a helyzet a vaj vagy akár az emberi szervezetben megtalálható zsírsavak esetében is. Ahogy ránézésre a víz képlete (H2O) szinte ugyanaz, mint a hidrogén-peroxidé (H2O2), úgy bármely, hasonló atomokból, ám eltérő struktúrában felépülő anyaggal kapcsolatban ki lehet jelenteni, hogy csak egy hajszál választja el egy mérgező vagy csak teljesen más tulajdonságú vegyülettől. Fontos, hogy ezeket a rémhíreket, városi legendákat a helyén kezeljük, és ahelyett, hogy azonnal, gondolkodás nélkül elfogadnánk, próbáljunk meg minél több, hiteles, szakértői forrásból tájékozódni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01