Kiváló szezonra számítanak a szakemberek: jó éve lesz a magyarok kedvelt gyümölcsének

Kiváló szezonra számítanak a szakemberek: jó éve lesz a magyarok kedvelt gyümölcsének

agrarszektor.hu
Több magyar dinnye kerülhet ezen a nyáron az áruházláncok üzleteinek polcaira, mint külföldi, mondta el az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A kedvezőtlen tavasz ellenére idén is nagyon jó minőségű lesz a görögdinnye, olvasható az Infostart oldalán. Ez részben annak köszönhető, hogy új fajtákat telepítettek a gazdák, ezeknek a minősége állandó, és a hozamuk is kedvezőbb, mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Jelenleg a sláger a magszegény dinnye, ezek 4-8 kilósak, és a szakember szerint önmagukban garantálják a minőséget. A tavasz miatt 10 napos, kéthetes késésben van a betakarítás, de július közepétől szeptember közepéig biztosan lesz dinnye a termőtájakon.

Idén kedvezően alakul az import és a hazai dinnyék aránya, a behozott, elsősorban spanyol, görög és olasz gyümölcsök kezdenek fogyni a boltok polcairól, és jövő héttől már mindenhol magyar dinnyét lehet találni, mondta Mártonffy Béla. A nagy áruházláncokkal folytatott megbeszéléseken azt kérték, csak friss, jó minőségű dinnyét áruljanak, a rosszabb vagy sérült termékeket ne is tegyék ki a piacra.

Az idén nem lesz olyan dömpingérés, mint az elmúlt években, a változékony idő miatt, így fokozatos érés lesz, ami azt jelzi, hogy nagy árzuhanások nem lesznek. Ez kedvező lenne a gazdák szempontjából, de a fogyasztónak is elfogadható árszintet jelent

 - mondta Mártonffy Béla a dinnye áráról.

A nemzetközi trendek a kisebb testű dinnyék felé viszik a fogyasztást. Az ideális a 4-6 kilogramm közötti, nálunk az átlag még 4-8 kilogramm. A szezon meghosszabbítása érdekében már itthon is termesztenek dinnyét hideg fólia alatt, ezek már május végén, júniusban beérnek. Ez most még kisebb mennyiség, utána jön a szabadföldi, de a jövőben ha többen áttérnek a fóliás termelésre, akkor meghosszabbítható a szezon, sé még jobban kiszorítható a piacról az import dinnye.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?