Megőrülnek a magyar dinnyéért Európában: hazai áruval vannak tele a multik polcai

Megőrülnek a magyar dinnyéért Európában: hazai áruval vannak tele a multik polcai

agrarszektor.hu
Már tart a hazai görögdinnye szedése, a szezon ráadásul az idén várhatóan hosszabb lesz. A magyar dinnyetermesztők piaci pozíciójának védelmében az ágazati érdekképviselet, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is komoly lépéseket tett az elmúlt években, ráadásul a tisztességtelen piaci folyamatok ellen is felléptek a szervezetek.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Részben ennek is köszönhető, hogy a legtöbb magyar üzletlánc idén kizárólag magyar termelőktől felvásárolt görögdinnyét árul. Ráadásul nem csak itthon: a Lidl üzleteiben tavaly immár öt ország - Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia és Szlovákia - vásárlói választhatták a magyar görögdinnyét, írta meg a Magyar Nemzet.

Július közepétől csak magyar görögdinnye lesz megvásárolható a Tesco zöldség-gyümölcs osztályain is, összesen hétezer tonna mennyiséggel számol az üzletlánc - közölte az áruház a portállal. Ráadásul, amint azt a termés mennyisége lehetővé teszi, a Tesco egész Közép-Európában a magyar dinnyések termését kínálja a vásárlóknak. Idén várhatóan nyolcezer tonna magyar dinnye érkezik a Tesco cseh, szlovák, és lengyel áruházaiba.

Példaként említették, tizenhat éve állnak kapcsolatban az 52 békés megyei termelőt tömörítő Dombegyházi Euro Tész Kft.-vel. A partnerség pedig lehetőséget nyújtott rá, hogy a cég mára mindegyik közép-európai Tesco áruház stratégiai görögdinnye-beszállítójává váljon. Tavaly több mint 4,4 millió kilogramm dinnyét szállítottak a Tescónak, és több mint hárommillió kilogrammot exportáltak, olvasható a tájékoztatásban. Ezzel egyidőben látványosan megváltoztak az emberek dinnyefogyasztási szokásai, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?