2023. szeptember 22. péntek Móric
Megőrülnek a magyar dinnyéért Európában: hazai áruval vannak tele a multik polcai

Megőrülnek a magyar dinnyéért Európában: hazai áruval vannak tele a multik polcai

agrarszektor.hu
Már tart a hazai görögdinnye szedése, a szezon ráadásul az idén várhatóan hosszabb lesz. A magyar dinnyetermesztők piaci pozíciójának védelmében az ágazati érdekképviselet, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is komoly lépéseket tett az elmúlt években, ráadásul a tisztességtelen piaci folyamatok ellen is felléptek a szervezetek.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Részben ennek is köszönhető, hogy a legtöbb magyar üzletlánc idén kizárólag magyar termelőktől felvásárolt görögdinnyét árul. Ráadásul nem csak itthon: a Lidl üzleteiben tavaly immár öt ország - Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia és Szlovákia - vásárlói választhatták a magyar görögdinnyét, írta meg a Magyar Nemzet.

Július közepétől csak magyar görögdinnye lesz megvásárolható a Tesco zöldség-gyümölcs osztályain is, összesen hétezer tonna mennyiséggel számol az üzletlánc - közölte az áruház a portállal. Ráadásul, amint azt a termés mennyisége lehetővé teszi, a Tesco egész Közép-Európában a magyar dinnyések termését kínálja a vásárlóknak. Idén várhatóan nyolcezer tonna magyar dinnye érkezik a Tesco cseh, szlovák, és lengyel áruházaiba.

Példaként említették, tizenhat éve állnak kapcsolatban az 52 békés megyei termelőt tömörítő Dombegyházi Euro Tész Kft.-vel. A partnerség pedig lehetőséget nyújtott rá, hogy a cég mára mindegyik közép-európai Tesco áruház stratégiai görögdinnye-beszállítójává váljon. Tavaly több mint 4,4 millió kilogramm dinnyét szállítottak a Tescónak, és több mint hárommillió kilogrammot exportáltak, olvasható a tájékoztatásban. Ezzel egyidőben látványosan megváltoztak az emberek dinnyefogyasztási szokásai, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?