Megőrülnek a magyar dinnyéért Európában: hazai áruval vannak tele a multik polcai

Megőrülnek a magyar dinnyéért Európában: hazai áruval vannak tele a multik polcai

agrarszektor.hu
Már tart a hazai görögdinnye szedése, a szezon ráadásul az idén várhatóan hosszabb lesz. A magyar dinnyetermesztők piaci pozíciójának védelmében az ágazati érdekképviselet, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is komoly lépéseket tett az elmúlt években, ráadásul a tisztességtelen piaci folyamatok ellen is felléptek a szervezetek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Részben ennek is köszönhető, hogy a legtöbb magyar üzletlánc idén kizárólag magyar termelőktől felvásárolt görögdinnyét árul. Ráadásul nem csak itthon: a Lidl üzleteiben tavaly immár öt ország - Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia és Szlovákia - vásárlói választhatták a magyar görögdinnyét, írta meg a Magyar Nemzet.

Július közepétől csak magyar görögdinnye lesz megvásárolható a Tesco zöldség-gyümölcs osztályain is, összesen hétezer tonna mennyiséggel számol az üzletlánc - közölte az áruház a portállal. Ráadásul, amint azt a termés mennyisége lehetővé teszi, a Tesco egész Közép-Európában a magyar dinnyések termését kínálja a vásárlóknak. Idén várhatóan nyolcezer tonna magyar dinnye érkezik a Tesco cseh, szlovák, és lengyel áruházaiba.

Példaként említették, tizenhat éve állnak kapcsolatban az 52 békés megyei termelőt tömörítő Dombegyházi Euro Tész Kft.-vel. A partnerség pedig lehetőséget nyújtott rá, hogy a cég mára mindegyik közép-európai Tesco áruház stratégiai görögdinnye-beszállítójává váljon. Tavaly több mint 4,4 millió kilogramm dinnyét szállítottak a Tescónak, és több mint hárommillió kilogrammot exportáltak, olvasható a tájékoztatásban. Ezzel egyidőben látványosan megváltoztak az emberek dinnyefogyasztási szokásai, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?