Mégis, mi folyik a magyar földeken? Rohamosan csökken a dinnyék mérete

Mégis, mi folyik a magyar földeken? Rohamosan csökken a dinnyék mérete

Egyre gyakrabban találkozni a boltok polcain kisméretű görögdinnyékkel, és a fogyasztók körében is egyre népszerűbbek ezek az "egyszemélyes" darabok. Ez a trend nemcsak külföldön, de Magyarországon is megfigyelhető az utóbbi években, olyannyira, hogy már vannak olyan áruházláncok hazánkban, amelyek 2-3 kilogrammal csökkentették a beszállított görögdinnyék méretét. A megváltozott fogyasztói szokásokra a magyar termelők is reagáltak, így a hazai szezonban minden igényt kielégítő méret- és fajtaszortiment áll rendelkezésre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az utóbbi években látványosan megváltoztak az emberek dinnyefogyasztási szokásai, aminek következtében egyre népszerűbbek az apróbb méretű görögdinnyék, és egyre többen választják a nagy családi méretű fajták helyett, ezeket az "egyszemélyes" darabokat - tájékoztatta az Agrárszektort Sándor László, ágazati szakértő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sajtótájékoztatóján Jászapátiban. Kiemelte, ez a változás Magyarországon is évek óta zajlik, emiatt vannak olyan áruházláncok, amelyek egyik évről a másikra 2-3 kilogrammal csökkentették a beszállított görögdinnyék méretét, amire azért is szükség volt, mert sokszor a legnagyobb dinnyék ott maradtak a konténerek alján. Magyarországon általában az 5-8 kilogrammos méretű görögdinnyék fogynak a legjobban, ehhez kell alkalmazkodniuk a beszállítóknak is, ha sokat akarnak értékesíteni. A szakértőtől azt is megtudtuk, hogy habár importból is vannak ilyen méretű dinnyék, ugyanakkor a magyar termelők is minen igényt kielégítő méret- és fajtaszortimenttel állnak rendelkezésre a szezonban. Hazánkban egyébként 80 százalékban magvas, döntően csíkos héjú görögdinnyét vásárolnak a fogyasztók, az elmúlt tíz évben azonban folyamatosan növekszik a magszegény dinnyék aránya, amelyek a kisebb méretet képviselik, 4-7 kilogrammos tömegükkel. 

Az elmúlt évekhez képest idén 4000 hektárra csökkent a görögdinnye termőterülete Magyarországon, ez azonban inkább egy specializálódást jelent, hiszen komoly technológia- és fajtaválaszték fejlesztés zajlott a termesztésben - közölte az Agrárszektorral Mártonffy Béla, a NAK kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Ennek következtében a mostani szezonban már hibrid görögdinnyéket termelnek javarészt a termesztők, ez stabilabb árbevételt és biztonságosabb termelést jelent a gazdáknak. A kisebb hazai termőterület tehát nem azt jelenti, hogy csökkent az összetermés, mert a korszerű, új fajták meglehet, hogy többet teremnek majd még a kisebb területen is, mint ami eddig jellemző volt - emelte ki a szakember. 

Címlapkép forrása: MTI/Vajda János

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?