2022. október 1. szombat Malvin

Mégis, mi folyik a magyar földeken? Rohamosan csökken a dinnyék mérete

Egyre gyakrabban találkozni a boltok polcain kisméretű görögdinnyékkel, és a fogyasztók körében is egyre népszerűbbek ezek az "egyszemélyes" darabok. Ez a trend nemcsak külföldön, de Magyarországon is megfigyelhető az utóbbi években, olyannyira, hogy már vannak olyan áruházláncok hazánkban, amelyek 2-3 kilogrammal csökkentették a beszállított görögdinnyék méretét. A megváltozott fogyasztói szokásokra a magyar termelők is reagáltak, így a hazai szezonban minden igényt kielégítő méret- és fajtaszortiment áll rendelkezésre.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az utóbbi években látványosan megváltoztak az emberek dinnyefogyasztási szokásai, aminek következtében egyre népszerűbbek az apróbb méretű görögdinnyék, és egyre többen választják a nagy családi méretű fajták helyett, ezeket az "egyszemélyes" darabokat - tájékoztatta az Agrárszektort Sándor László, ágazati szakértő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sajtótájékoztatóján Jászapátiban. Kiemelte, ez a változás Magyarországon is évek óta zajlik, emiatt vannak olyan áruházláncok, amelyek egyik évről a másikra 2-3 kilogrammal csökkentették a beszállított görögdinnyék méretét, amire azért is szükség volt, mert sokszor a legnagyobb dinnyék ott maradtak a konténerek alján. Magyarországon általában az 5-8 kilogrammos méretű görögdinnyék fogynak a legjobban, ehhez kell alkalmazkodniuk a beszállítóknak is, ha sokat akarnak értékesíteni. A szakértőtől azt is megtudtuk, hogy habár importból is vannak ilyen méretű dinnyék, ugyanakkor a magyar termelők is minen igényt kielégítő méret- és fajtaszortimenttel állnak rendelkezésre a szezonban. Hazánkban egyébként 80 százalékban magvas, döntően csíkos héjú görögdinnyét vásárolnak a fogyasztók, az elmúlt tíz évben azonban folyamatosan növekszik a magszegény dinnyék aránya, amelyek a kisebb méretet képviselik, 4-7 kilogrammos tömegükkel. 

Az elmúlt évekhez képest idén 4000 hektárra csökkent a görögdinnye termőterülete Magyarországon, ez azonban inkább egy specializálódást jelent, hiszen komoly technológia- és fajtaválaszték fejlesztés zajlott a termesztésben - közölte az Agrárszektorral Mártonffy Béla, a NAK kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Ennek következtében a mostani szezonban már hibrid görögdinnyéket termelnek javarészt a termesztők, ez stabilabb árbevételt és biztonságosabb termelést jelent a gazdáknak. A kisebb hazai termőterület tehát nem azt jelenti, hogy csökkent az összetermés, mert a korszerű, új fajták meglehet, hogy többet teremnek majd még a kisebb területen is, mint ami eddig jellemző volt - emelte ki a szakember. 

Címlapkép forrása: MTI/Vajda János

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34