2023. március 25. szombat Irén, Írisz

Brutálisan lecsökkent a burgonya ára Magyarországon: és ez még csak a kezdet

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány miatt az átlag felett drágultak az élelmiszerek és az étkezés Magyarországon. Egy kivétellel, ugyanis a burgonya ára nemhogy nem növekedett, de egyre olcsóbb lett. A szakértők szerint ez a folyamat még nem ért véget, az év során további burgonyaár-csökkenésre lehet számítani.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén júliusban átlagosan 6,4%-kal csökkent a burgonya ára Magyarországon a júniusi szinthez képest. Ennek okai a felhalmozódó készletekben és a rekordalacsony termelői árakban kereshetőek. A jelenség azonban még nem ért véget, további árcsökkenések várhatóak burgonyafronton.

Az RTL Híradó értesülései szerint több százezer tonna burgonya maradt a raktárakban Nyugat-Európában tavalyról. Nagyot zuhant a kereslet, miután zárva tartottak a menzák és az éttermek a koronavírus miatt. Emellett a termelői árak sem voltak még ilyen alacsonyak, ezért árulják olcsóbban a burgonyát Magyarországon.

A behozott krumplinak az ára 130 forint volt a tavalyi év első öt hónapjában, most pedig 95 forint. Franciaországból hozzák be a legjelentősebb mennyiséget, ez mindenféleképpen hatással volt a magyar árakra is

- mondta Tóth Péter, a KSH szakértője.

A burgonya árának további csökkenését eredményezheti, hogy az eladatlan tavalyi készletek mellett idén kimagasló burgonyatermés várható. A betakarítás után, vagyis heteken belül még olcsóbb lehet a burgonya a magyar boltokban is.

A 10-15%-os csökkenés biztos, hogy a betakarítás utáni időszakban benne van

- mondta Raskó György, agrárközgazdász.

Idén a csapadékosabb időjárásnak köszönhetően 500 ezer tonna burgonyát takaríthatnak be Magyarországon. Ez a korábbi évek átlagánál mintegy 20%-kal lenne több.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?