Koronavírus: komoly gondok lehetnek északi szomszédunk élelmiszer-ellátásban

Koronavírus: komoly gondok lehetnek északi szomszédunk élelmiszer-ellátásban

agrarszektor.hu
Komoly gondokat okozhat a szlovákiai lakosság ellátása, ha a környező országok hosszabb időre lezárnák a határaikat, északi szomszédunk ugyanis nem önellátó, és nincs stratégiai terve a válsághelyzet kezelésére. Olyannyira rossz a helyzet, hogy egy esetleges határzár esetén az alapvető élelmiszerek behozatal is gondot okozna.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Azok az egyezmények, amelyek betartására Szlovákia kötelezte magát, minden ember számára garantálják az elegendő élelmiszerhez való hozzájutás jogát, az országnak ennek ellenére nincs válságterve az élelmiszerekből való önellátásra - írja az Infostart

Egyik napról a másikra megtörténhet, hogy az országok lezárják határaikat, és gondot okoz majd olyan alapvető élelmiszerek behozatala, amelyek más élelmiszerek előállításához szükségesek, vagy csak mert Szlovákiában nem gyártják azokat

- nyilatkozta Jana Venhartová, Szlovákia Élelmiszer-kamarájának igazgatója.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A koronavírus első hulláma idején nem lehetett kapni például élesztőt, amelyet Szlovákiában nem gyártanak, és jelenleg Magyarországról, illetve Csehországból való behozatalra szorul az ország. Ez viszont a jövőben problémát okozhat. Venhartová kiemelte, ha csak egyik ország is leállítaná az élesztő kivitelét, nem tudnák biztosítani a pékáruk előállítását.

A koronavírus első hulláma idején, amikor az emberek kivásároltak bizonyos árucikkeket az élelmiszerüzletekből, a szlovák földművelésügyi tárca egy memorandumot írt alá az áruházláncokkal. Ján Mièovský földművelésügyi miniszter szerint a memorandum értelmében rendkívüli helyzet esetén rendkívüli intézkedéseket léptetnek életbe, és ezeknek köszönhetően lesz elegendő élelmiszer az üzletekben. A kereskedők azonban kevésbé optimisták, és úgy vélik, egy határzár esetén áru nélkül maradnának.

Ilyenkor jut szerephez az Állami Tartalékalap, amelyben kenyérbúzát, rizst, fagyasztott húst, kristálycukrot és lencsét tárolnak. Ezek az élelmiszerek a lakosság túlélését szolgálják válsághelyzetben. A tárolt mennyiség titkosított. Az ENSZ folyamatosan figyelmezteti az országokat, készüljenek fel az élelmiszerválságra, amely nem okvetlenül függ össze a koronavírussal. A gazdák szerint az államnak megérné befektetni a mezőgazdaságba, mivel Szlovákia éghajlati és talajviszonyai alkalmasak arra, hogy az ország önellátó legyen élelmiszerből.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?