Nincs megállás: még ennél is tovább drágulhat az alma

agrarszektor.hu
2020. augusztus 20-21-én rendezték meg az USApple Outlook 2020 nevű konferenciát, ahol a WAPA (Alma és Körte Világszövetség) képviseletében Philippe Binard számolt be a múltbéli és a közelgő európai almaszezonról. A 2020-as európai szezon teljes becslése 10,7 millió tonna, amely 21 résztvevő ország között oszlik meg (beleértve az Egyesült Királyságot is). A szezon az előrejelzés szerint öt-hét nappal korábban kezdődik, és úgy tűnik, hogy a mennyiség nagy része nagy méretű lesz, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A 2019-2020-as szezonban az almaipar is megérezte a világjárvány hatásait. A három fő tendencia, amelyet megfigyeltek, hogy jó volt a belpiaci értékesítés, stabilizálódott a déli féltekén a behozatal és jelentősen csökkent bizonyos országokba irányuló kivitel, olvasható a NAK oldalán. A pandémia és a megnövekedett fogyasztói kereslet miatt azonban megnövekedtek a termelési költségek is. Megváltoztak a fogyasztói vásárlási szokások, mivel növekedett a hosszú eltarthatósággal rendelkező termékek iránti igény, csökkent a vásárlási gyakoriság, és nőtt a helyi, ökológiai és csomagolt termékek iránti igény. Egyelőre még nem látszik, hogy ezek közül a trendek közül melyik folytatódhat. Ezenkívül az elkövetkező szezonban valószínűleg jelentős gazdasági válságba kerülhet a világ, amely szintén befolyásolhatja a vásárlási szokásokat.

Az elmúlt szezonban az árak nagyon jól alakultak. A lengyel alma ára először meglehetősen magasra emelkedett, néha elérte az olasz árszintet. Az árnövekedés látszólag most egy olyan trend, amely valószínűleg folytatódni fog az új szezonban is.

A közelgő 2020-2021-es szezont illetően elmondható, hogy az idei becsült almatermés az évtizedes rangsorban mérsékelten alacsony szintet mutat, mintegy 4%-kal a tíz éves átlag alatt van. Ennek részben az az oka, hogy Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában tavaly rekordtermés volt, ez pedig a következő szezonban gyakran alacsonyabb mennyiségeket eredményez. Az idei növekedési időszakban ráadásul számos olyan időjárási esemény történt, amelyek befolyásolhatták a termést. Nagyon enyhe tél volt egész Európában, de március végén, áprilisban és májusban is komoly fagykárokat jelentettek a termelők. Ezt követően idén nyáron sok régióban hőhullámok és aszályos időszakok is jelentkeztek, ez is hatással volt az idei termésre.

Összességében a következő szezon tiszta(bb) almapiacot ígér. Az olaszországi almaültetvények többsége körülbelül egy héttel korábban kerülhet betakarításra és várhatóan itt nagyobb gyümölcsméretekkel kell számolni. A különféle fajták tekintetében ez lesz az első év, amikor a Golden Delicious fajta betakarított mennyisége várhatóan 2 millió tonna alatt lesz. A Gála viszont tovább növekszik, és ebben az évben ez akár rekordtermést is jelenthet. A Jonagold és Jonagored fajták lassan csökkennek, a Jonagold fajták esetében a csökkenés több mint 20%-os. Az új fajták mindeközben tovább növekednek.

Németország esetében ebben a szezonban jelentősen nőtt az étkezési alma termelése, ami késlelteti a kereskedelmi, ipari szezon kezdetét. Számszerűsítve körülbelül 850 ezer tonna étkezési alma várható, szemben a 950 ezer tonna ipari mennyiséggel. Lengyelországban általában jelentős az étkezési alma termelése is, ám ebben az évben, az időjárási viszontagságok miatt várhatóan az étkezési mennyiségek jelentősen alacsonyabbak lesznek.

Bár minden szezonban vannak kihívások, ez az év a világjárvány miatt egyedülállóan alakult. A következő szezon tekintetében az egyik nagy aggodalom a munkavállalók rendelkezésre állása, az országhatárok átlépésének lehetősége, biztonsága. Az Európai Unió azon dolgozik, hogy a munkavállalókat oda mozgassa, ahol szükség van rájuk akár az Unión belül, de például Marokkóból és Ukrajnából is számos munkás járt át a kertészeti ágazatba idénymunkára, rájuk kiemelten nagy szükség lenne a következő szezonban is. A munkaerő biztosítása ebben a helyzetben azonban láthatóan számos nehézséggel jár, amelyek hatással lehetnek a betakarításokra.

A másik nagy aggodalom az ágazatra nézve az EU Green Deal és Farm to Fork stratégiák kapcsán megfogalmazott ökológiai termelés fokozása lehet. Jelenleg ugyanis a teljes terület kb 5%-a felel meg a jövőbeni elképzeléseknek, az EU pedig szeretné, ha a teljes termelési terület 25%-át átállítanánk. Ha közben a termelésnek meg kell felelnie a fogyasztói igényeknek is, sok ellentmondás lesz a két igény és elvárás között. A termelők egyelőre úgy látják, hogy a kormányzati nyomás nem felel meg a piaci elvárásoknak.

Termés, és várhatóan minőségi termés tehát lesz. A piaci kilátások azonban számos bizonytalanságot hordoznak magukban a járványhelyzet okán. Március és május között a járvány az ágazatra nézve pozitív hatással volt: növekedett a piaci résztvevők árbevétele. A nagy kérdés az, hogy az ipar képes lesz-e ezt megtartani az új szezonra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?