Döbbenetes hírek jöttek a magyar kukoricatermésről: ezt senki sem hitte volna

Döbbenetes hírek jöttek a magyar kukoricatermésről: ezt senki sem hitte volna

MTI
Európai uniós szinten az elmúlt 5 év átlaghoz képest 3 százalékkal csökkent ugyan a szemes kukorica idei várható termésátlaga elsősorban Románia, Bulgária és Görögország időjárási körülményei miatt, de a 7,26 tonnás hektáronkénti átlagtermés így is 23 százalékkal meghaladja a tavalyit - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szeptemberi nemzetközi agrometeorológiai elemzéséből.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az uniós adatok szerint Magyarországon jelentősen javult a szemes kukorica várható termésátlaga; a 8,20 tonnás hektáronkénti átlagtermés 17%-kal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál és 140%-kal haladja meg a tavalyit. Az OMSZ szakemberei hozzátették: a napraforgó várható termése is csökkent ebben a három országban, de ezt ellensúlyozza Franciaország és Magyarország javuló terméskilátása. Az uniós előrejelzés szerint a Magyarországra becsült 3,26 tonnás hektáronkénti termésátlag 18%-kal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál és 69%-kal a tavalyinál.

Az augusztus eleje és szeptember közepe közötti időszakban a kontinens nagyobb hányadán több csapadék hullott a szokásosnál, de ebben hatalmas térbeli és időbeli különbségek alakultak ki, ami jelentősen befolyásolja a kultúrnövények fejlődését. Romániában és Bulgáriában folytatódott az aszály, ezzel pedig csökkentek a kukorica és napraforgó terméskilátásai, Görögországban pedig a példa nélküli áradások vezettek egyes régiókban a teljes nyári növényállomány megsemmisüléséhez. Újabb árhullámok alakultak ki Szlovéniában az augusztus eleji áradásokat követően.

Európa középső és északi részén a csapadéktöbblet negatívan hatott a növényekre: elsősorban a kórokozókkal volt a probléma, a kalászosok termésminősége így jelentősen romlott, és az aratás is csúszott. A csapadékos idő miatt ezekben a térségekben az őszi káposztarepce vetése is jelentős késést szenvedett sok területen. Franciaországban pozitívak a terméskilátások, de augusztus második felében az ország keleti részén a hőhullámok csökkentették a szemfejlődésben járó kukorica terméskilátásait. A napraforgóra, cukorrépára és burgonyára vonatkozó termésbecslések javultak.

Olaszországban szintén a hőhullámok lassították a nyári növények fejlődését az ország északnyugati részén, emiatt csökkentek a terméskilátások. Németországban az elhúzódó csapadékos idő miatt a kalászosok és a repce minősége romlott, és az aratás is késést szenvedett, a termés mennyisége az ötéves átlag körül alakul. A kukoricára és burgonyára vonatkozó termésbecslések kissé csökkentek. Lengyelországban a sok csapadék miatt az aratás késett, a termésmennyiség megfelelő, de a minőség gyenge. A nyári növényekre vonatkozó termésbecslések az ötéves átlag körül vannak.

Ukrajna középső részét forró és száraz időjárás jellemezte augusztus közepén, a kukorica terméskilátásai nagyon jók maradtak, történelmi magasságokban is alakulhat a terméshozam. Oroszország európai részén az őszi és tavaszi búza terméskilátásai kedvezőek, a termés minősége viszont sok területen problémás a csapadékos időjárás miatt, ám összességében a kukorica terméskilátásai az ötéves átlag fölött vannak - írta az OMSZ.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?