Újabb élelmiszerek estek a Brexit áldozatául: ezeket lesz tilos behozni az EU-ba

agrarszektor.hu
Miközben egyre inkább úgy tűnik, nem lesz megállapodás a Brexit ügyében, egyre-másra kerülnek elő újabb problémák Nagy-Britannia az Európai Unióból való távozása kapcsán. A legfrissebb hír, hogy 2021. január 1-jétől jelentősen megszigorodik a szigetországból érkező kamionosok és turisták élelmiszer-behozatalára vonatkozó szabályozás. Ettől a naptól fogva ugyanis azoknak, akik Nagy-Britanniából lépnek az Európai Unió területére, tilos lesz sonkás-sajtos szendvicseket hozniuk magukkal.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az, hogy milyen lesz az Európai Unió és Nagy-Britannia viszonya a Brexit után, egy olyan kérdés, ami évek óta sokakat foglalkoztat, hiszen rengeteg ember élete és megélhetése múlik rajta. Ahogy közeledik az átmeneti időszak vége, úgy válik egyre valószínűbbé, hogy a szigetország megállapodás nélkül lép ki az unióból. Ez pedig azt eredményezi majd, hogy Nagy-Britannia harmadik országnak fog minősülni az EU szempontjából. Súlyosbítja a kérdést az uniós tagállam Írország és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország helyzete, amely a brit és az uniós tejágazatban hozhat káoszt, de az EU területére érkező brit hússzállítmányok sorsa sincs még rendezve.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most pedig a sonkás-sajtos szendvicsek kerülhetnek tiltólistára. Egészen pontosan bizonyos állati eredetű termékek behozatalát tiltják majd meg, amibe beleesnek a tejtermékek és a húsok is, melyeket az EU-s szabályozás alapján a beutazók nem hozhatnak magukkal, írta meg a Telex a Guardian információi alapján. Az Európai Bizottság indoklása szerint erre azért van szükség, hogy a biológiai veszélyektől is megvédjék az EU határait, ezek a termékek pedig potenciálisan veszélyes kórokozókat tartalmazhatnak, amik az egész unióban veszélyeztethetik az állatok egészségét. Mint írták, többek közt például száj- és körömfájást, valamint sertésinfluenzát okozó patogének is lehetnek a tejben, a húsban vagy az ebből készült termékekben.

A brit kormány erre hívta most fel a szendvicses példával az emberek, de főleg a kamionsofőrök figyelmét, nekik ugyanis jelentősen megnehezítheti az életüket az, ha nem tudnak elegendő élelmiszert magukkal vinni, ha már napokig, vagy akár hetekig a kamionjukban kell élniük egy-egy hosszabb fuvar miatt. A hivatalos tájékoztatás szerint a tiltott termékektől a határ előtt meg kell majd szabadulni, de az nem biztos, hogy ez mennyire megy majd gördülékenyen. Egy, a brit portálnak nyilatkozó kamionos elmondta, hogy már most sajnálja azokat a szegény ellenőröket, akiknek a sofőrök élelmiszeres dobozát kell majd feltúrnia az immáron illegálisnak minősített ételek után kutatva.

A tiltás egyébként a turistákra is vonatkozik majd, úgyhogy ezentúl a látogatóba érkezők sem csomagolhatnak sonkás szendvicseket a táskájukba. A tilalom minden házilag készített, vagy boltban vásárolt terméket érint. De legalább a csokoládé és más édességek behozatala továbbra is megengedett lesz majd.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?