A fenntartható élelmezési rendszerek kialakításáról tárgyaltak a szakemberek

A fenntartható élelmezési rendszerek kialakításáról tárgyaltak a szakemberek

agrarszektor.hu
A fenntartható élelmezési rendszer közügy, amely a koronavírus-járvány alatt fontosabb lett, mint valaha - fogalmazott köszöntőjében Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az élelmezési csúcstalálkozó nemzeti dialógusának online eseményén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ősszel New Yorkban megrendezendő Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozója előtt az Agrárminisztérium Nemzeti Dialógust hívott életre, melynek célja, hogy ösztönözze a nemzetek kapcsolódását a fenntartható élelmezési rendszerekhez, támogassa az elképzelések kidolgozását, elősegítse a jó gyakorlatok megosztását. A virtuálisan megrendezett eseményen Juhász Anikó, az agrártárca helyettes államtitkára mellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy-egy szakembere is felszólalt.

Bencsik Dávid helyettes államtitkár a fenntartható élelmezési rendszerek jelentősége mellett érvelve elmondta, hogy az biztosítja az egészséges étrendet és tápláló élelmiszerekhez való hozzáférést, garantálja az élelmiszer-ellátási lánc valamennyi gazdasági szereplőjének méltányos kezelését, valamint csökkenti az élelmiszer-pazarlást, egyúttal hozzájárul az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési célok eléréséhez is. Az elsősorban gondolatébresztő, figyelemfelkeltő, információcserére szolgáló rendezvény kapcsán a helyettes államtitkár összefogásra kérte a társminisztériumokat, egyetemeket, kutatóintézeteket. A helyettes államtitkár a program magyar koordinátoraként a hazai álláspont kialakítása mellett kezdeményezni fogja a V4-tagállamok szempontjainak közelítését is.

Juhász Anikó, az Agrármisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára "Magyarország és a V4-tagállamok részvétele a fenntartható élelmiszerrendszerekkel kapcsolatos uniós kutatásokban. Hogyan vonjuk be a fogyasztókat?" címmel megtartott hozzászólásában kifejtette: a V4 országok kedvező természeti adottságai jó alapot adnak az élelmiszerellátás kihívásainak megválaszolásához. Ugyanakkor, mint mondta, további érdemi lépések szükségesek egy sokkal fenntarthatóbb, takarékosabb és hatékonyabb rendszer kialakítására.

Juhász Anikó hozzátette: a magyar kezdeményezésre létrejött BIOEAST együttműködés kertében 5 szakértői munkacsoport térképezi fel egy-egy adott területen a kihívásokat, illetve tesz javaslatot olyan kutatási témák megvalósítására, melyek a régió országai számára segítséget jelenthetnek a helyes, tényadatokon alapuló válaszok megfogalmazásához. Kedvező fejleményként értékelte, hogy a régió számára a BIOEAST együttműködés érezhetően komoly lökést ad a régiós kutatási igények és lehetőségek megjelenítéséhez.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az élelmiszerrendszerek fenntarthatóságának növelésére a Horizont Európa keretprogram is nagy hangsúlyt helyez. A kutatási eredmények közvetlen szemléletformáló hatásúak, hiszen tényeket közölnek, amelyek az egyéni döntések következményeire is élesen rámutatnak. A táplálkozási szokásaik kialakításához a fogyasztók láthatóan egyre intenzívebben igénylik az olyan információkat, adatokat, amelyek a különböző élelmiszerek egészségügyi és környezeti összefüggéseit mutatják be - fogalmazott Juhász Anikó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?