Aggasztóak az idei kilátások: a jó őszi terméseredményben sem bízhatnak a gazdák

Aggasztóak az idei kilátások: a jó őszi terméseredményben sem bízhatnak a gazdák

agrarszektor.hu
A Belügyminisztérium július 1.-től kihirdette a tartósan vízhiányos időszak kezdetét. A héten Péter, Pál napján, a népi hiedelem szerint megkezdődhetett az aratás. Tavasszal még az állományok 1-2 hetes elmaradottságával szembesülhettek a határban, majd a legtöbb helyen megérkezett az aranyat érő eső. Majd egy hónapja, mintha elvágták volna és azóta szinte egy csepp sem esett. Olyan kitartó rekkenő hőség váltotta a csapadékot, hogy már júniusban sorra dőltek meg az országos melegrekordok és elértük a 40 fokos maximumot.

Az aratás rendszerint az árpával kezdődik, több térségben kifejezetten jó eredményekről számolnak be, de a tavaszi vetések, ahol a májusi csapadék sem volt számottevő, ott az állományok rossz képet mutatnak. A termőhelyi és környezeti sajátosságoknak megfelelően az őszi árpa hozamai tág intervallumok között mozognak, 4 és a 10 tonnát is hallani hektáronként - olvasható a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) közleményében.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Hazánkban viszont inkább a búzára összpontosítanak. Itt a kép már korántsem olyan egyértelmű. A júniusi száraz idő miatt nemigen kell számítanunk a betegségek megjelenésére, de a gyorsan érkezett nagy hőség a termést már negatívan befolyásolhatta. A forróságban hamarabb lezárulhatott a tápanyagok beépülési folyamata és kényszerérés következhetett be. A június végi MARS műholdas elemzés alapján Magyarországon 5,64t/ha búza várható, de a hazai termelők többsége ezt az elmúlt hetek meleg időjárását tekintve elbizakodottnak tartja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, ami a kukoricával történik időközben, hiszen furulyál a növény a melegben, ami sosem jó jel. Bár a termésmennyiséget a júliusi és augusztusi csapadék még nagyban befolyásolhatja, egyelőre a növény vesztes helyzetből indul neki a következő hónapoknak. Hogy elérjük-e a MARS riport által előrejelzett 8,29t/ha-os országos átlagot azt még korai lenne megjósolni, de napról-napra kisebb rá az esély, ha nem változik az időjárás és nem érkezik jelentős csapadék. Nem kizárt, hogy a búza és a kukorica is komolyabb terméskiesést szenvedhet el ebben az évben.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?