Őrület, ami a magyar meggyel történik: ehhez jobb lesz hozzászokni

Őrület, ami a magyar meggyel történik: ehhez jobb lesz hozzászokni

agrarszektor.hu
Számos pozitív hatással bír a meggyfogyasztás, és sok más növénnyel ellentétben az idei termés jelentős része nem veszett kárba, így elegendő, jó minőségű meggy juthat a családok asztalára. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lettek volna fennakadások a termesztés során, de még a szélsőséges időjárási körülmények sem tudták tönkre tenni a gazdák munkáját. Ám mindezek ellenére sem eszünk belőle eleget, pedig a lehetőségek adottak. Az azonban tény, hogy évről évre többet kellett érte fizetni és a termésmennyiség is csökken.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jó minőségű, finom, de az átlagnál kevesebb meggytermésre számítanak a gyümölcstermelők, az elmúlt két évi gyenge termés után az idén a nagyon sikeres virágzás alapján kiváló termést vártak, 80-90 ezer tonnára számítottak, de a terméskötődés végül gyenge lett, a nagymértékű korai gyümölcshullás után csak közepes, 60-70 ezer tonna körüli mennyiség várható. A termesztők azonban azt remélik, hogy a száraz, meleg időjárás jó gyümölcsminőséget eredményez. A cél pedig az, hogy minél többen termelőktől vásároljanak meggyet, ezzel is segítve az ágazatot, valamint megismertessék a fogyasztókat a meggy pozitív élettani hatásaival. A meggy a nyár egyik hűsítő csemegéje, kiváló antioxidáns, természetes vírusölő, ráadásul sokféleképpen felhasználható - éppen ezért, fontos lenne, hogy sokat fogyasszunk belőle.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Egekbe szöknek az árak

Sajnos már-már hozzászokhattunk ahhoz, hogy az elmúlt évek során drasztikusan emelkedtek az árak, ez pedig különösen igaz a zöldségekre és a gyümölcsökre. A meggy esetében is jól látszik a drágulás: 2010 és 2019 között néhány évet leszámítva viszonylag stagnáltak árak, ám 2 évvel ezelőtt hatalmasat ugrottak, mára már pedig közel két és félszeresére nőtt a piaci átlagár 2010-hez képest. 

Forrás: MTI

Nem eszünk belőle eleget, pedig kellene

Az egészség- és a környezettudatosság egyaránt amellett szól, hogy a kosarakba minél több magyar meggy kerüljön. A belföldi gyümölcsfogyasztás átlaga még mindig nem érte el az ajánlott 400 grammos napi mennyiséget, és a fogyasztók nemcsak magukkal tesznek jót, hanem a magyar termelőkkel is, ha friss meggyet vesznek. Hazánkban évente 60-90 ezer tonna meggy terem, ebből 10-15 százalék kerül piacra friss gyümölcsként. A konzervipar részesedése körülbelül 50 százalék, a többit a hűtő- és fagyasztóipar, valamint a sűrítmény- és légyártás használja fel. Az EU meggybefőtt-fogyasztását csaknem 60 százalékban magyar áru fedezi. Azért is ajánlott a meggyfogyasztás, mert rendkívül értékes gyümölcs, különösen gazdag A, B és C vitaminban, rost- és antioxidáns-tartalma magas, ezen felül sok magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat tartalmaz. Segít az álmatlanság, számos emésztőrendszeri, szív- és érendszeri betegség megelőzésében.

Megállíthatatlanul csökken a termés is

Magyarországon szinte kizárólag itt termelt meggyet kapni, máshonnan elhanyagolható mennyiség kerül az áruházakba. A meggy belföldi termőterülete körülbelül 14 ezer hektár, csaknem 3200 termelőnek biztosít megélhetést, termésmennyiségben pedig csak az alma előzi meg. Az elmúlt években viszont jelentősen visszaesett a betakarított termés száma, ami összefüggésben áll a szélsőséges időjárási viszonyokkal és a termesztési nehézségekkel.

Forrás: MTI

A grafikonon is jól látszik, hogy hatalmas visszaesés tapasztalható a betakarított termések éves átlagai között, ez a csökkenő tendencia pedig idén ha nem is folytatódik, de túl nagy növekedést sem lehet majd igazán tapasztalni. Hazánkban közel 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves termés - évjárati hatásoktól függően - alapvetően 60-90 ezer tonna között ingadozik. Ennél tavaly és tavalyelőtt kevesebb termett. A hazai lakossági meggyfogyasztás átlagosan évi 15 ezer tonna, ennek 30 százaléka a friss meggy. A szokatlanul késői szezonkezdet mindenképpen az átlagosnál rövidebb meggyszezont sejtet, de bíznak abban, hogy a száraz, meleg időjárás - az előző évektől eltérően - most jó gyümölcsminőséget eredményez, ami "tágabbra nyitja" a piacokat és segíti a hatékony szüretet, valamint a feldolgozást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?