Nagyon belehúztak az osztrákok: durván felpörgött a zöldségfogyasztás Ausztriában

Nagyon belehúztak az osztrákok: durván felpörgött a zöldségfogyasztás Ausztriában

agrarszektor.hu
Az AMI jelentése szerint a 2019/2020-as piaci évben Ausztriában 1,05 millió tonna zöldséget fogyasztott a lakosság, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest, illetve 6%-kal magasabb az előző öt év átlagánál. Mivel az ország népessége is növekedett, a fejenkénti fogyasztás 4%-os bővülést mutat.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Egy átlagos osztrák évente 117,9 kg zöldséget fogyaszt, melyből 32,2 kg paradicsom (6%-os növekedés az előző évhez képest) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Nagy mértékben nőtt a zöldborsó, a fehér-/vöröskáposzta és a zeller fogyasztása, viszont visszaesést figyeltek meg a karfiol, a dinnyefélék és a savanyított uborka esetében. Ausztria ebben a piaci évben zöldségfélékből 55%-os önellátottsági szinttel rendelkezett, ami 1%-kal magasabb az előző évhez képest, ám 3%-kal alacsonyabb az előző öt év átlagánál. A 2018-as betakarítás során a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az utóbbi tíz év legkisebb zöldségtermése került a raktárakba, viszont azóta töretlen a fejlődés, a 9%-os növekedést mutató tavalyi volumen 2014 óta a legjobb eredmény. A hagyma esetében a termés 7%-kal 141 645 tonnára, a sárgarépa esetében 15%-kal 108 180 tonnára emelkedett. Az üvegházi termesztés fő terményei, a paradicsom és a cukkini mennyisége stagnált. 

A 2019/20. évi behozatal éves szinten 4%-kal 825 000 tonnára emelkedett, mivel a belföldi fogyasztás egyes zöldségfélék, például a paradicsom, a hagyma, a káposzta, a vöröskáposzta és a borsó esetében erőteljesen nőtt. A fagyasztott zöldségek behozatala 2020-ban több mint 14%-kal, 48 200 tonnára csökkent. A fagyasztott gomba importtételei fajtáktól függően 12-22%-kal csökkentek, a spárgáé pedig 38%-kal. Ezeket a termékeket nagyrészt az élelmiszeripari és vendéglátóipari ágazatban használják fel, és mivel a világjárvány megnövelte a háztartások feldolgozottélelmiszer-fogyasztását ez a magyarázat arra is, hogy a fagyasztott borsó és a fagyasztott burgonya - a sült krumpli kivételével - behozatala miért nőtt 6,5% illetve 145%-kal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?