Egyre többen veszik ezt a zöldséget Európában: ezért ilyen népszerű

Egyre többen veszik ezt a zöldséget Európában: ezért ilyen népszerű

agrarszektor.hu
Elképesztően népszerűek lettek az utóbbi időben Európában az úgynevezett miniuborkák, melyek 80-150 gramm közötti méretükkel ideálisak kisebb családok vagy egyszemélyes háztartások számára. Nagy előnyük, hogy a kígyóuborkával szemben a miniuborkánál nincsenek áringazodázok, így a termesztők is elégedettek vele.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Örvendetes módon az uborka fogyasztása világszerte egyre nő, és ezzel párhuzamosan megkezdődött a termék diverzifikációja is - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Jó példa erre az Enza Zaden által forgalmazott EasyQ miniuborka, mely 80-150 gramm közötti méretével ideális kisebb családok vagy akár egyszemélyes háztartások számára is. Ennek az uborkafélének az ötlete az Egyesült Államokban született 5-6 évvel ezelőtt, és azóta Európában is egyre többet adnak el belőle. Kezdetben az értékesítés bővülését elsősorban a közel-keleti fogyasztók fűtötték, de az egyre növekvő igények miatt az utóbbi két évben az európai termelés is felfutott, a termék már gyakran jelenik meg az európai szupermarketek polcain. A 2019/2020-as szezonban a miniuborka értékesített mennyisége 27%-kal, euróban kifejezett forgalma pedig 34%-kal nőtt Németországban. Jelenleg intenzív reklámkampány folyik az Egyesült Királyságban, ahol a termék ideális kiegészítője lehet a kisebb szendvicseknek (sok szupermarket árul Angliában szeletelt, fóliába csomagolt hagyományos kígyóuborkát, de a fogyasztók egyre kevésbé keresik a műanyag csomagolású termékeket, ami előnyös lehet az EasyQ piaci térnyerése szempontjából). 

A miniuborkák legjelentősebb európai termesztője az Almeriában működő Ecoinver, mely a teljes európai termelés 40%-át adja, és tavaly MiniGu néven saját márkával léptek piacra. Ismael Segura, az Ecoinver vezérigazgatója szerint kezdetben nehéz volt bevezetni a piacra ezt a terméket, és eleinte nem is vontak be nagyobb kiskereskedelmi láncokat, lépésről-lépésre haladtak, de a forgalom fokozatosan nőtt, és négy év alatt már eljutottak odáig, hogy lassan az európai termelés felét ők adják. Segura szerint a miniuborkát termesztő gazdák elégedettek, mivel a nagy mennyiségben előállított kígyóuborkával szemben ennél a terméknél nincsenek nagy áringadozások. Ezért is döntöttek idén a MiniGu márka bevezetése mellett, és hamarosan az organikus, azaz a bio változat is kapható lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03