2022. október 1. szombat Malvin

Meghódította a boltokat ez a zöldség: szinte minden magyar ezt vette idén

agrarszektor.hu
A paprika tagadhatatlanul az egyik legalapvetőbb zöldség a magyar konyhában, hiszen nyersen, sütve és savanyúságként is előszeretettel fogyasztjuk, természetesen nem szabad megfeledkezni a lecsóról sem. Nem véletlen, hogy kilószámra hordják haza a piacokról és az üzletekből, ráadásul otthonunkban is könnyedén termeszthetjük. A számok azonban igen változóak, ha a termésmennyiséget, az árakat és az importot, exportot vesszük figyelembe. Van, amiben jobbak az arányok tavalyhoz képest, és van, amiben rosszabbak.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A KSH adatai szerint Magyarországon 1,52 ezer hektárról 86,1 ezer tonna paprikát takarítottak be 2020-ban. A zöldpaprika külkereskedelmének 3,47 milliárd forint aktívuma 2021 első kilenc hónapjában 8 százalékkal romlott az előző év azonos időszakához viszonyítva. A paprika kivitele 9 százalékkal 17,2 ezer tonnára nőtt ugyanekkor. A legnagyobb exportpiac, Németország felé 7 százalékkal 11,1 ezer tonnára, Csehország felé 36 százalékkal 1,44 ezer tonnára, Szlovákia felé 93 százalékkal 1,82 ezer tonnára nőtt, ugyanakkor Ausztria felé 31 százalékkal 1,31 ezer tonnára csökkent a kivitel - írja az AKI. A KSH adatai alapján a friss zöldpaprika importja 26 százalékkal 10 ezer tonnára nőtt 2021 első kilenc hónapjában az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legtöbb paprika Spanyolországból érkezett (3,6 ezer tonna), majd Marokkó (1,6 ezer tonna) következett a sorban. Ugyanakkor Észak-Macedóniából (442 tonna) és Németországból (777 tonna) kevesebb zöldpaprikát szállítottak. Az AKI PÁIR adataiból kiderült az is, hogy a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi termesztésű tölteni való paprika egész évben kapható. A belföldi kilogrammos kiszerelésű tölteni való, kisebb méretű (30-70 mm-es) édes paprika termelői ára 13 százalékkal 452 forint/kilogrammra, a nagyobb méretű (70 mm+) ára 5 százalékkal 641 forint/kilogrammra csökkent 2021 1-50. hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest. A Budapesti Nagybani Piacra április végéig érkezett 70 mm feletti méretű tölteni való édes paprika Spanyolországból, Törökországból és Marokkóból. 

Olcsóbb lett a tölteni való paprika

Az év végéhez közeledve a 46. héttől jelent meg ismét az import tölteni való édes paprika a kínálatban, 592 forint/kilogramm átlagáron (-9 százalék). A belföldi kaliforniai paprika termelői ára 12 százalékkal 1038 forint/kilogrammra emelkedett 2021 16-50. hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Az év első 22 hetében elsősorban spanyolországi termék volt jelen a kínálatban átlagosan 1178 forint/kilogramm áron (+18 százalék). Az import kaliforniai paprika június elejéig szerepelt a választékban, majd a 45. héttől jelent meg ismét, 755 forint/kilogramm átlagáron (+3 százalék). A tölteni való paprika bruttó termelői ára 2020. 50. hetében (mérettől függően) 590 és 775 forint körül mozgott kilónként a Budapesti Nagybani Piacon, míg 2021. ugyanezen időszakában 550 és 725 forintba. A lecsópaprikáért pedig 485 forintot kellett fizetni tavaly, idén viszont 425-öt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34