Elárulták a titkot a szentesi termelők: így harcolnak az extrém időjárás ellen a profik

agrarszektor.hu
Automata öntözőberendezésekkel, árnyékolással és termálvizes fűtéssel próbálják mérsékelni a szélsőségessé váló időjárás okozta károkat a szentesi zöldségtermelők - közölte az ötszáz környékbeli gazdát tömörítő Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) az MTI-vel.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy 2021 első tizenegy hónapjában a friss piaci termékeknél a 2020-as 22 ezer tonnáról 26 ezer tonnára nőtt a beszállított mennyiség az új üveg- és fóliaházaknak köszönhetően. A parikafélék területe öt hektárral nőtt, és több mint 13 ezer tonnára nőtt az értékesített mennyiség, az árbevétel pedig 6,6 milliárd forintot tett ki. Fürtös paradicsomból 40 százalékkal növelték a termelt mennyiséget - tette hozzá.

Hangsúlyozták: a paprika az egyik leggyakrabban vásárolt zöldség a magyarok háztartásokban. A legtöbb a tradicionális fajtákból fogy, de a fiataloknál népszerűek a különlegesebb, színesebb és édesebb fajták. A külföldi piacokon népszerű a magyar kápia paprika, de jelentős a paradicsomexport is, amely az idén éves szinten a hétszeresére nőtt Szentesen. Elsődleges piacaik Közép-Kelet-Európa és Németország - írták.

A DélKerTÉSZ 2002-ben alakult, közel 500 szövetkezeti tagjának - szentesi és környékbeli termelők, családi gazdaságok, társvállalkozók - termelő tevékenységét fogja össze. Leginkább paprikaféléket, emellett paradicsomot, kígyóuborkát, fejes káposztát és kínai kelt is termesztenek. A 143 hektáron termelő DélKerTÉSZ tagjai a közlemény szerint az idén az első tizenegy hónapban 5200 tonnával több zöldséget értékesítettek mint az előző év azonos időszakában, így az értékesített mennyiség 50 920 tonna volt. Az árbevételük 10,8 milliárd forintra nőtt, ami 1,3 milliárddal több mint tavaly.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?