Elárulták a titkot a szentesi termelők: így harcolnak az extrém időjárás ellen a profik

Elárulták a titkot a szentesi termelők: így harcolnak az extrém időjárás ellen a profik

agrarszektor.hu
Automata öntözőberendezésekkel, árnyékolással és termálvizes fűtéssel próbálják mérsékelni a szélsőségessé váló időjárás okozta károkat a szentesi zöldségtermelők - közölte az ötszáz környékbeli gazdát tömörítő Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy 2021 első tizenegy hónapjában a friss piaci termékeknél a 2020-as 22 ezer tonnáról 26 ezer tonnára nőtt a beszállított mennyiség az új üveg- és fóliaházaknak köszönhetően. A parikafélék területe öt hektárral nőtt, és több mint 13 ezer tonnára nőtt az értékesített mennyiség, az árbevétel pedig 6,6 milliárd forintot tett ki. Fürtös paradicsomból 40 százalékkal növelték a termelt mennyiséget - tette hozzá.

Hangsúlyozták: a paprika az egyik leggyakrabban vásárolt zöldség a magyarok háztartásokban. A legtöbb a tradicionális fajtákból fogy, de a fiataloknál népszerűek a különlegesebb, színesebb és édesebb fajták. A külföldi piacokon népszerű a magyar kápia paprika, de jelentős a paradicsomexport is, amely az idén éves szinten a hétszeresére nőtt Szentesen. Elsődleges piacaik Közép-Kelet-Európa és Németország - írták.

A DélKerTÉSZ 2002-ben alakult, közel 500 szövetkezeti tagjának - szentesi és környékbeli termelők, családi gazdaságok, társvállalkozók - termelő tevékenységét fogja össze. Leginkább paprikaféléket, emellett paradicsomot, kígyóuborkát, fejes káposztát és kínai kelt is termesztenek. A 143 hektáron termelő DélKerTÉSZ tagjai a közlemény szerint az idén az első tizenegy hónapban 5200 tonnával több zöldséget értékesítettek mint az előző év azonos időszakában, így az értékesített mennyiség 50 920 tonna volt. Az árbevételük 10,8 milliárd forintra nőtt, ami 1,3 milliárddal több mint tavaly.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?