Súlyos csapást mérhet az étolajra az orosz-ukrán háború: erre jobb lesz felkészülni

Súlyos csapást mérhet az étolajra az orosz-ukrán háború: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
A kirobbant orosz-ukrán háború a növényi olajpiacra is hatással lehet, hiszen mind a két ország érdekelt a napraforgómag-előállításban. Bár lehet, hogy elsőre nem is gondolnánk, de az étolaj alapanyagának, a napraforgónak a meghatározó része bizony Ukrajnából kerül a magyar gyártókhoz. Egyelőre csak találgatni lehet, hogy a konfliktus milyen hatással lesz a globális mezőgazdaságra, és természetesen a hazai agráriumra, de az biztos, hogy fog még nehézségeket okozni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A készletek állítólag stabilak, érkezik az áru a keleti szomszédtól. Elemi érdek, hogy ez így maradjon, ugyanakkor, ha változna a helyzet, arra a beszerzési csatornák diverzifikálásával választ lehet adni, így a hazai napraforgó felhasználása mellett például a romániai import is megoldás lehet - írja a Világgazdaság. A napraforgó-étolaj az utóbbi időszakban azért kapott kiemelt figyelmet, mert az infláció rendkívüli mértékben érintette, be is került az élelmiszerárstop védelme alá a termék. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly októberi átlagára egyébként az étolaj esetében 713 forint literenként.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02