Hihetetlen, de igaz: hamarosan olcsóbbak lehetnek ezek az élelmiszerek itthon

Hihetetlen, de igaz: hamarosan olcsóbbak lehetnek ezek az élelmiszerek itthon

agrarszektor.hu
A sütőipari termékekhez használatos egyes lisztkeverékek kikerülnek a népegészségügyi termékadó hatálya alól az előrecsomagolt édes és sós tészták körében. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az ilyen termékek előállítási költsége csökkenhet. 

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a sütőipari termékekhez használatos egyes lisztkeverékek kikerülnek a népegészségügyi termékadó - amelynek mértéke egyébként kilogrammonként, cukor- és sótartalomtól függően 65 vagy 210 forint - hatálya alól az előrecsomagolt édes és sós tészták körében. A népegészségügyi termékadó alanya az adóköteles terméket belföldön első alkalommal értékesítő gyártó, illetve a terméket külföldről beszerző importőr. Kántor Balázs, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda adójogi csoportvezetője a Világgazdaságnak elmondta, azzal, hogy a sütőipari termékekhez használatos egyes lisztkeverékek kikerültek a népegészségügyi termékadó hatálya alól, csökkenhet az ilyen termékek előállítási költsége.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyébként több termék is az adó hatálya alá tartozik, ilyen például a sós snackek, üdítők, energiaitalok, szörpök, alkoholos termékek és az ételízesítők is. A legalacsonyabb adófajta 15 forint literenként az üdítőitaloknál, az előrecsomagolt gyümölcsízű, 100 grammonként 35 grammos cukormennyiséget meghaladó termékeknél pedig már 600 forint kilogrammonként. Azok a vállalatok, amelyek 50 liternél vagy kilogrammnál kisebb mennyiséget értékesítenek, mentesülnek az adófizetés alól, ugyanakkor megjegyezendő, hogy ha efölé lépnek, akkor a terhet az 50-es mennyiségre kell kifizetniük. Mentességet élveznek azok is, akik a terméket vevőként az EU valamelyik tagjának vagy harmadik országba értékesítés céljából, azonnali továbbadásra vásárolják. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?