Hihetetlen, de igaz: hamarosan olcsóbbak lehetnek ezek az élelmiszerek itthon

Hihetetlen, de igaz: hamarosan olcsóbbak lehetnek ezek az élelmiszerek itthon

agrarszektor.hu
A sütőipari termékekhez használatos egyes lisztkeverékek kikerülnek a népegészségügyi termékadó hatálya alól az előrecsomagolt édes és sós tészták körében. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az ilyen termékek előállítási költsége csökkenhet. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a sütőipari termékekhez használatos egyes lisztkeverékek kikerülnek a népegészségügyi termékadó - amelynek mértéke egyébként kilogrammonként, cukor- és sótartalomtól függően 65 vagy 210 forint - hatálya alól az előrecsomagolt édes és sós tészták körében. A népegészségügyi termékadó alanya az adóköteles terméket belföldön első alkalommal értékesítő gyártó, illetve a terméket külföldről beszerző importőr. Kántor Balázs, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda adójogi csoportvezetője a Világgazdaságnak elmondta, azzal, hogy a sütőipari termékekhez használatos egyes lisztkeverékek kikerültek a népegészségügyi termékadó hatálya alól, csökkenhet az ilyen termékek előállítási költsége.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyébként több termék is az adó hatálya alá tartozik, ilyen például a sós snackek, üdítők, energiaitalok, szörpök, alkoholos termékek és az ételízesítők is. A legalacsonyabb adófajta 15 forint literenként az üdítőitaloknál, az előrecsomagolt gyümölcsízű, 100 grammonként 35 grammos cukormennyiséget meghaladó termékeknél pedig már 600 forint kilogrammonként. Azok a vállalatok, amelyek 50 liternél vagy kilogrammnál kisebb mennyiséget értékesítenek, mentesülnek az adófizetés alól, ugyanakkor megjegyezendő, hogy ha efölé lépnek, akkor a terhet az 50-es mennyiségre kell kifizetniük. Mentességet élveznek azok is, akik a terméket vevőként az EU valamelyik tagjának vagy harmadik országba értékesítés céljából, azonnali továbbadásra vásárolják. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?