Megdöbbentő, ami a piacokon zajlik: ennyiért árulják a magyar diót itthon

Megdöbbentő, ami a piacokon zajlik: ennyiért árulják a magyar diót itthon

agrarszektor.hu
Fénysebességgel robogunk az ünnepek felé, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a magyar családok asztalát hamarosan ellepik az ikonikus sütemények is, mint például a bejgli. Bár már sokféle bejgli létezik, az örök klasszikus a mákos és a diós. Utóbbi viszont sosem volt olcsó alapanyag, most pedig a megszokottnál is mélyebbre kell nyúlnia a zsebében annak, aki magában vagy feldolgozott formában szeretne belőle vásárolni. A diós bejgli kedvelőinek számolnia kell azzal, hogy a tölteléknek valót körülbelül 20%-kal drágábban kell megvennie, mint tavaly.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A dió kedvelt csemege Magyarországon, de kétségtelen, hogy az év végi ünnepi időszakban van rá a legnagyobb kereslet, köszönhetően az ikonikus süteményeknek. Ugyanakkor árnyékolja a képet, hogy az élelmiszerek óriási ütemben drágulnak, ami alól persze a dió sem kivétel. Lapunk korábban megírta, hogy 2022-ben a jó minőségű bejglik ára általában nagyjából 3 ezer forintról fog indulni, és még a  4,5-5 ezer forintot is elérheti. Ezek az árak bizony nagynak tűnhetnek, de már a bejgli esetében is figyelembe kell venni azt a tényezőt, hogy, ki mennyiért kapja a szolgáltatójától az energiát. Emellett az alapanyagárak is a duplájukra emelkedtek. Ha valaki otthon szeretne sütni, az valamelyest olcsóbb lehet, de készülni kell arra, hogy fillérekből nem hozható már ki semmilyen finomság sem.

EZ IS ÉRDEKELHET

Drága mulatság a dió, de nem mondható drasztikusnak a drágulás

A KSH adatai szerint Magyarországon a diótermés az 1990-es évek közepén 3 ezer tonna körül mozgott, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 2019-ben 6,8 ezer tonnára emelkedett. Szakértők a 2021. évi diótermést az ország nyugati részén közepesnek, a keleti részén jónak ítélték. Magyarországon a héjas dió külkereskedelmi egyenlege pozitív, mivel az importja nem számottevő: 2021 január és november között 23 tonna volt. A héjas dió kivitele volumenében 6 százalékkal 478 tonnára (értéke 12 százalékkal 443 millió forintra) nőtt ugyanekkor. A kiszállítás elsősorban Németországba irányult - írja az AKI.

A NAK adataiból kiderült, hogy a korábbi pozitív piaci visszajelzések miatt a hazai diótermő terület folyamatos növekedést mutatott Magyarországon az elmúlt évtizedben. Míg tíz évvel ezelőtt alig haladta meg a 3 ezer hektárt, addig jelenleg 8 ezer feletti hektáron termelünk diót, melyből a termőkorú ültetvények területe mintegy 5-6 ezer hektár. Magyarországon az éves termés egy átlagos évben 7 ezer tonna körül alakul, míg egy igazán jó évjáratban elérheti a 10 ezer tonnát is. Az előállított dió éves elsődleges termelési értéke 4-6 milliárd forint. Egyúttal az utóbbi években tapasztalt klímaváltozás mellett a növényvédelmi problémák is jelentősen befolyásolták a dió hazai termeszthetőségét, így csökkent a koraiságból és a minőségből adódó korábbi előnyünk.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kedvelt csonthéjas sosem volt a legolcsóbb nassolnivaló, tavalyhoz képest azonban további 20%-ot emelkedett az ára. Szeptemberben az Agrárszektor megírta, hogy ahogy a legtöbb gyümölcsféle esetében, a diónál is szembetűnő az elmúlt évek során mért brutális áremelkedés. Tavaly 1 kg tisztított dióbél a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 4630 Ft volt. A dióbél kilós ára 2019 óta folyamatosan 4 ezer forint körül ingadozik, idén a boltokban nem volt ritka a 6-7 ezer forint/kilogrammos ár sem. Jelenleg az árak az alábbiak szerint alakulnak egy kilogramm dióbél esetében:

  • a Nagybani Piacon az I. osztályú hazai 2800 és 3800 forint között, míg az import 3200 és 3800 forint között mozog,
  • az Auchanban az 500 grammos kiszerelés 3300 forint, így egy kilogramm 6600 forintba kerül,
  • a KözértPluszon 4300 forintos áron kínálják,
  • a Grizly-n pedig akciósan 3500 forintos áron lehet hozzájutni.

Ebből tehát kiderül, hogy nagyon nem mindegy, honnan szerezzük be a diót, rengeteget spórolhatunk, ha termelőktől, piacokról vásároljuk. Persze, akkor sem számít olcsónak a 3000-4000 forintos ár. Tavaly októberben a vidéki és fővárosi piacokon a tisztított dióbél kilója egyébként 3000-4500 forint közötti áron mozgott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?