Meglepő, ami a magyarok egyik kedvenc italával történik: ehhez jó lesz hozzászokni

Meglepő, ami a magyarok egyik kedvenc italával történik: ehhez jó lesz hozzászokni

agrarszektor.hu
Az elmúlt években, évtizedben igazi sörforradalomnak lehettek szemtanúi a magyarok, hiszen sorra nyílnak meg az újabb és újabb kézműves sörfőzdék az országban. A koronavírus-járvány és bezárások komoly csapást mértek a főzdékre, azonban 2022 még ennél is nagyobb pofont adott a kraft főzdéknek. A gyenge forint, a magas infláció, az alapanyagok drágulása együttesen rendkívül nehéz helyzetben hozta a kis sörfőzdéket. Volt, ahol idén négyszer is árat kellett emelni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A pandémia a legnagyobb ütést kétségtelenül a turizmusra és a vendéglátásra mérte, ami nagyban kihatott a hazai kézműves sörfőzdékre is. Még ha a lezárások ideje alatt nőtt is az otthoni alkoholfogyasztás mértéke, a vásárlók választása nem feltétlenül esett a felső kategóriás hazai főzdék termékeire, úgyhogy mindenképp komoly bevételkiesést jelentett a Covid két éve mikrofőzdéknek. Ugyan idén tavasszal már korlátozások nélkül nyithattak ki a kocsmák, az éttermek és más szórakozóhelyek, akkor viszont az Ukrajna ellen zajló háború, a brutálisan kilövő infláció és végül az energiaárak elszállása együttesen talán még nagyobb gondot jelentett a sörfőzőknek, mint a koronavírus - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a cég életében az eddigi legnehezebb év van mögöttünk. Brutális infláció van, az alapanyagár óriási mértékben emelkedett, az energiaárak szintén és a devizaárfolyam is elszállt

- mondta Kelemen Balázs, a Monyo pénzügyi vezetője és ügyvezető helyettese.

Mindez természetesen ezen a területen is komoly drágulást hozott magával, azonban még így is kérdéses volt, hogy a mikrofőzdék túlélik-e 2022-t. Ráadásul nem is egyszer voltak kénytelenek drágítani idén: Ottó Gábor, a Horizont sörfőzde ügyvezetője elárulta, hogy négy alkalommal voltunk kénytelenek árat emelni. Egyelőre pedig úgy tűnik, hogy a rendkívüli nehézségek mellett több főzde is folytatja és küzd az "életben maradásért". Igaz, hogy egyelőre több helyen még nem látni, hogy nyereségesre jön-e ki az idei év.

EZ IS ÉRDEKELHET

Árrobbanás mindenhol

A sörfőzés egy magas energiaigényű iparág, ráadásul a főzdék szinte az összes, magas minőségű alapanyagot külföldről szerzik be, így őket forint zuhanása, valamint a rezsiköltségek emelkedése különösen érzékenyen érintette. Ennek ellenére nem minden főzde merte meglépni az áremelést idén. Az említett négyszeri áremelés szélsőségesnek tűnhet elsőre, de ez elengedhetetlen volt a túléléshez. Ahogyan egyelőre nem látni az infláció növekedésének a végét, úgy 2023-ban sem tudják elkerülni a főzdék az áremelést. Van, ahol már rögtön januárban komoly drágulásra kell készülni a vásárlónak: Bukovinszky Béla, a Szent András sörfőzde ügyvezető igazgatója a lapnak kifejtette, hogy a piac és a gazdasági helyzet nem hagy más választást, így már meghirdették a partnereknek az áremelést az év elejére. Más nagyobb és kisebb sörgyárakhoz, főzdékhez hasonlóan, ezek 10-20% közöttiek termékektől függően. A webshopjukon az áremelés még az év utolsó napjaiban megtörténik, azonban valószínű, hogy az év folyamán további áremelésre lesz szükség, ahogy 2022-ben is 2-3 részletben emeltek árat a kisüzemi sörfőzdék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kisebb fellendülést hoz a karácsony

Egyre népszerűbbek az ünnepi időszakban is a kézműves sörök, hiszen szívesen lepik meg vele egymást az emberek, vagy éppen fogyasztják el az ünnepi asztalnál - ez pedig nagyban segíti a forgalmat. Az viszont már változó, mennyire kelendőek a karácsonyi sörök: például Ottó Gábor kiemelte, hogy az ő ünnepi sörkülönlegességük 30%-át külföldre exportálják, ami természetesen jót tesz a bevételnek, de jól mutatja, hogy a hazai piacnak vannak határai. Szuda János, a Fehér Nyúl főzde ügyvezetője pedig kiemelte, hogy évről-évre egyre többen választják a kraft sört ajándékba.

Az áremelések folytatása pedig attól függ, mennyire nő majd az energia és alapanyag ára, illetve az egyéb költségek. A nehézségek ellenére is nagyon sokat számít a pozitív gondolkodás. A hazai kézműves sörfőzdék jelentős részénél továbbra is keresik a lehetőséget a fejlesztések folytatására és a további növekedésre, hiszen hosszú távon ez lehet a kulcsa annak, hogy túl tudják élni ezt az időszakot. 

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Sascha Steinbach

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?