Szereted a magyar pezsgőt? Akkor erről a hírről tudnod kell

Szereted a magyar pezsgőt? Akkor erről a hírről tudnod kell

agrarszektor.hu
A pezsgőzést Magyarországon túlnyomó részt az ünnepekhez kötjük, ezen belül is a karácsony és a szilveszter a legkiemeltebb időszak, ilyenkor a megszokottnál is több fogy ebből a különleges italból. Ugyanakkor idén komoly gazdasági nehézségekkel néztek szembe az ágazat szereplői. Kérdés, hogy ezeket a nehézségeket és az infláció hatását mennyire érzik meg a hazai pezsgőgyártók? Ez az alábbi cikkből kiderül. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A pezsgőfogyasztás 60-65 %-a jellemzően az év végi hónapokra összpontosul. Az elszálló inflációt azonban mindannyian saját zsebünkön érezzük, az emberek spórolósabbak lettek, kevesebbet költenek élelmiszerre is a boltokban. A gazdasági nehézségeket, az infláció hatását mennyire érzik meg a hazai pezsgőgyártók? Egyáltalán milyen lesz a 2022-es évjárat pezsgőben? A HelloVidék a Garamvári Szőlőbirtok Vinarium Kft. ügyvezető igazgatóját, Wlasitsch Andreát és a Törley Pezsgőpincészettől Csomay András marketing vezetőt kérdezte.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogy állunk most a pezsgőgyártással - mekkora a piac, hány nagyobb pincészet van, mekkora a forgalom, növekedés vagy csökkenés jellemző?

Csomay András, mint mondta, az elmúlt néhány évben ugrásszerűen megnőtt a pezsgőt készítő pincészetek száma. A számos nagyobb pincészet mellett, szép számmal akadnak kisebb termelők is, akik a borászat mellett készítenek pezsgőt is. A pezsgőfogyasztás hasonló a korábbi évekhez, enyhe növekedés tapasztalható, ami a jelenlegi gazdasági környezetben nagyon szép eredmény.

Milyen évet zártak idén- milyen lesz a 2022-es évjárat pezsgőben?

Csomay András elmondta, hogy az idei évben az aszály miatt nagyon tartottakk tőle, hogy milyen lesz a termés. Szerencsére a nyár vége felé érkező esők kedvezően alakították az évjárat minőségét. Pezsgőhöz és borhoz is kiváló minőségű szőlőt tudtak szüretelni, szép kerek savakkal és cukortartalommal. Mennyiségben némileg elmaradt a korábbi évektől, de ízében egy kiváló évjáratot kaptak a szüret végére.

A kérdést két részre bontanám, hiszen ahogy már a bornál sem kizárólag, a tradicionális pezsgőnél egyáltalán nem a 2022 es évjárat szépségének sikereit aratjuk le az idén. A tradicionális pezsgőkészítés szépsége pont abban rejlik, hogy adott év terméséből összeállítjuk az általunk legszebbnek tartott tételeket, majd a következő évben ezeket a tételeket élesztő hozzáadásával palackba töltjük és évekre a pince csendjébe rejtjük. Itt a másoderjedés során az élesztő, a tirage likőr és az alapbor minimum 18 hónap alatt egyesül és létrejön az apró, gyöngyszerű buborékkal teli csodálatos pezsgő, amely magában hordozza az adott évjárat illatát, íz és zamatvilágát, gyümölcsösségét, kiegészítve az élesztő autolízis által képződött nemes illattal és kekszes zamattal. A buborékot úgy képzeljük el a borban, mint egy zamatra fókuszáló nagyítót. Kierősíti a harmóniát és az egyensúlyt, de felhívja a figyelmet a hibákra is

- vélekedett Wlasitsch Andrea.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

Milyen új trendek látszanak idén? A gazdasági nehézségeket, az infláció hatását mennyire érzik a hazai pezsgőgyártók? Gondot okoz a termelésben az elszálló energiaárak?

A nemzetközi trendek határozottan gyűrűznek be Magyarországra is. A kiváló magyar Pezsgők mellett egyre inkább hódít az olasz Prosecco, a francia Champagne és a spanyol Cava is. Mint minden céget, minket is jelentősen érintenek a magas energia árak, de igyekszünk mindent megtenni, hogy ne okozzon fennakadást a megnövekedett energia árak alakulása a termelésre nézve

- fogalmazott Csomay András.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az oltványtól, a növényvédő szereken át a szüreti költségek, a palack, a dugó, karton. Nem lehet úgy gazdálkodni most, hogy ne tudjuk a költségtényezők hónapról-hónapra hogy alakulnak! Viszont, ha nagyobb távlatokat vizsgálunk, mindjárt látni, hogy a 2022 es év csomagolási segédanyag szintjén az üveg, papír, a parafa és egyéb anyagok miatt közel 30-40%os növekedést mutatnak. És ezt nem a pezsgőgyártók mondhatják el, hanem az összes borászat, de mondhatnánk az élelmiszeripari vállalkozásokat. Ehhez csatlakozott még a növekvő energiaárak, ami különösen a borászati munkáknál szüretben, a pezsgőnél a degorzsálásoknál leterhelő. Ennek csökkentésére törekszenek az alternatív energiaforrások bevonására, ha lehetőségük van pályázatok elnyerésére, megvalósítására.

Ami pedig az árakat illeti, az év közbeni eladások alapján azt tapasztalják, hogy a fogyasztók tudatosan figyelik az akciókat, látványos eladási növekedés figyelhető meg ilyenkor. Azonban egyre többen választják a pezsgőzés élményét, így sokakat az sem tart vissza a vásárlástól, ha teljes áron tudják megvenni kedvenc pezsgőjüket. Mint ahogy minden területen, itt is begyűrűztek az áremelkedést indokolttá tévő tényezők, ezért a 2022-es évben több lépcsős áremelést kellet végre hajtanunk.

A teljes interjú ide kattintva elérhető.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?