Megtudtuk a kormány terveit: eddig marad az élelmiszerárstop a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Kiderült, milyen tervei vannak a kormánynak az élelmiszerárstopot illetően. Az Agrárminisztérium egy megkeresésre azt válaszolta, hogy a hatályban levő döntés szerint az intézkedés 2023. április 30-ig lesz érvényben. Mindeközben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azt vizsgálja, hogy történhetett-e versenyjogsértés, ami az élelmiszerárak kiugró emelkedését eredményezte.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Most már biztos, hogy a kormányzat nem tervezi idő előtt kivezetni az ársapkát. A hatályban lévő döntés szerint április 30-ig lesznek érvényben az élelmiszerárak, írta meg az atv.hu az Agrárminisztérium sajtóirodájának válaszát, miután a portál megkérdezte: a kormány következő ülésén napirenden lesz-e az élelmiszerárstop, és mérlegeli-e a kabinet, hogy az április végi határidő előtt kivezeti az élelmiszerárstopot. A szaktárca válaszából az is kiderült, hogy a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.

A portál azt követően kereste meg az Agrárminisztériumot a kérdéseivel, hogy az Országgyűlés költségvetési bizottságában Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára - amikor a héten beszámolt a 2023-as büdzséről - az ülésen közölte: a kormány és a jegybank is egyetért abban, hogy az árstopokat ki kell vezetni, a kérdés csak az időpont. Nagy István agrárminiszter pedig korábban egy interjúban azt mondta, hogy az ársapka kifejezetten szociális típusú intézkedés, ezért abban a pillanatban, hogy a fogyasztói árak emelkedése elkezd visszatérni a normális medrébe, ki lehet vezetni ezt az intézkedést. A napokban már Parragh László az Iparkamara elnöke is az intézkedés kivezetésről beszélt.

Mint ismert, a kormány tavaly 2023. április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopokat a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt 2,8 százalék zsírtartalmú tej, illetve a tojás és az étkezési burgonya esetében. Az első hét termék ára nem lehet magasabb a 2021. október 15-én megszabottnál, a tojásé és a burgonyáé pedig a 2022. szeptember 30-ai árnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?