Megszólalt a Pick: itt a válasz, ezért olcsóbb a magyar szalámi Németországban

agrarszektor.hu
Az már nem újdonság, hogy bizonyos Pick szalámik drágábbak Magyarországon, mint egyes német boltokban. Ilyenkor persze jogosan felmerülhet bennünk a kérdés: hogy lehetséges az, hogy egy Magyarországon gyártott termék drágább itthon, mint külföldön? Ráadásul pont egy olyan nyugat-európai országban, ahol az átlagkeresetek jelentősen meghaladják az itthonit. Elöljáróban annyi elmondható, hogy az egyik ludas a hazánkban csúcsra járó áfa, de azért más is befolyásolja az árakat.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

2022 októberében míg egy németországi boltban a Pick szalámi kilós ára 6800 forintra jött ki, addig Magyarországon ez inkább 9700 forint volt. A különbség tehát majdnem 3000 (!) forintos volt, pedig a terméket Magyarországon gyártják. Az azóta eltelt időkben ugyanakkor nem szűntek meg a szalámit ért jelentések, mindig fel-fel bukkantak haragos videósok, kommentelők, akik egyszerűen nem értették, hogyan kerülhet jóval kevesebbe az itthon gyártott termék Németországban. A Pénzcentrum megkereste a Pick Szeged Zrt.-t, hogy mondják el, hogyan lehetséges, hogy több egymástól független forrás (vásárló) bizonyítékai szerint is jóval olcsóbb Németországban Pick szalámit venni, mint Magyarországon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy Pick márkanév alatt sokféle szalámi található meg a piacon, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy különböző típusú, illetve eltérő minőségű termékek árát próbáljuk meg összehasonlítani. Magyarországon is vannak olcsóbb Pick szalámik és drágábbak az összetételtől, az érlelési időtől, a hústartalomtól függően

- tudta meg a lap a Pick Szeged Zrt-től.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátették, az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik esetében, az egyes országokban tapasztalható árkülönbség jelentős részben a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad. Jelenleg Németországban a szalámi áfája 7%, míg Ausztriában 10%, nálunk 27%. Emellett az egyes kereskedő partnerek eltérő árazási gyakorlata is okozhatja az árkülönbségeket. Vannak olyan országok, ahol a kereskedők a fogyasztók üzletekbe való bevonzása érdekében a beszerzési ár alatt is értékesíthetnek termékeket, míg ezt a gyakorlatot Magyarországon jogszabály tiltja.

Kiderült az is, hogy a Pick Szeged Zrt.-nek nincs hatása arra, hogy kereskedelmi partnerei milyen árrést alkalmaznak egyes Pick termékeken, ebből adódik, hogy a vállalatnak arra sincsen befolyása, hogy milyen fogyasztói árakat alakítanak ki a kiskereskedők. Nézzük, hogy összességében hogyan tevődik össze a Pick szalámik ára: a vállalat elmondta, szalámijaik árát a termék önköltsége, a logisztikai költségek, a kereskedők által alkalmazott árrés és a termékre rakódó adók határozzák meg.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?