Áramlanak ki ezek az élelmiszerek az országból: egyre több jut belőlük külföldre

Áramlanak ki ezek az élelmiszerek az országból: egyre több jut belőlük külföldre

agrarszektor.hu
Az agrárexport értéke jelentősen nőtt az elmúlt évben, melynek egyik fő oka az áremelkedések voltak. Az azonban jó hírrel szolgáhat, hogy a feldolgozott termékek egyre nagyobb szerepet kaphatnak a kivitel összetételében. Az cél pedig az, hogy az élelmiszeripar fejlesztésével együtt a magas hozzáadott értékű áruk minél nagyobb teret kapjanak az exportban.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelentős mértékben, mintegy 23,2 százalékkal bővült az agrárexport értéke az elmúlt évben. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 13,1 milliárd eurót tett ki. Az agrárexport aránya a teljes nemzetgazdasági exporton belül is nőtt, 0,3 százalékponttal 9,3 százalékra emelkedett. A növekedés főként az árak emelkedésének tudható be, a külpiacokon értékesített agrár- és élelmiszeripari termékek mennyisége ugyanis összességében 5,3 százalékkal csökkent az előző évhez képest - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az AKI adataiból kiderült, hogy az export értéke a 24 mezőgazdasági és élelmiszeripari árucsoport közül 22 esetében nőtt. A legnagyobb mértékben az olajok, az állati és a növényi zsírok árbevétele ugrott meg. Egyúttal nagyot nőtt az állati takarmányok exportértéke is, továbbá az ecet, szesz és ital árucsoport exportárbevétele is. Összességében a mennyiséget tekintve a kivitel csökkent, ami a korábbi években megszokotthoz képest drasztikusan visszaeső gabona­exportnak köszönhető. Tavaly például rekordalacsony kukoricatermést ért el Magyarország, így exportra is kevesebb jutott a terményből. Nagyot nőtt az üdítőital-export is, a kivitel mintegy húsz százalékkal haladta meg az előző évi szintet. 

A pozitív folyamat várhatóan az előttünk álló években is folytatódni fog, a kormányzati szándék szerint az új Közös agrárpolitika forrásainak felhasználása is ezt vetíti előre. A következő években az agrárium és élelmiszeripar nem kevesebb mint 5300 milliárd forintból újulhat meg. A cél, hogy 2030-ra az agrártermelés hozzáadott értéke a kétszeresére emelkedjen, az agrár- és élelmiszerexport értéke pedig ötven százalékkal bővüljön. A legfontosabb célországaink továbbra is az Európai Unió területén találhatók. Az első öt legnagyobb exportpiac közé tartozik Németország, Olaszország, Románia, Ausztria és Lengyelország

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 28. 16:01